Cumhurbaşkanlığının genelgesiyle bu yıl Yunus Emre ve Türkçe yılı olarak ilan edildi. Bu genelgeyle 81 ilde Yunus Emre ve Türkçe konusunda etkinlikler yapılacak. Her il kendine özgü olarak Yunus Emre'yi anacak ve Türkçenin önemine değinecek.
Tabi Karaman, bu iller arasında en şanslısı. Çünkü Yunus Emre'nin Karamanlı olduğu belgelerle de, bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Bunun yanında resmi devlet dilimiz Türkçenin de bu topraklardan dünyaya yayılması bizim için bir başka üstünlük olarak görülmekte. Hal böyle olunca da Yunus Emre ve Türkçe konusunda diğer illere göre etkinliklere önde başlamış oluyoruz.
Yunus Emre'yi anma ve kutlama yılı etkinlikleri kapsamında geçtiğimiz hafta sonu Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık başkanlığında geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda Vali Mehmet Alpaslan Işık, Kasım ayından buyana hazırlıklarını sürdürdükleri etkinlik takvimiyle ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi.
Vali Işık, toplantının açılışında yaptığı konuşmasında, “Biz henüz Cumhurbaşkanlığı genelgesi çıkarılmamışken UNESCO tarafından 2021 yılının Yunus Emre’yi anma yılı olarak ilan edilmesi üzerine harekete geçtik. İlk toplantımızı başkanlığımda gerçekleştirdik. Daha sonra vali yardımcımızın başkanlığında kurmuş olduğumuz alt komisyon ile çalışmalarımıza devam ettik. Alt komisyon ona yakın toplantı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak kutlanması talimatı üzerine Türkçe ile ilgili projeler üzerinde de çalışmaya başladık. Şimdi önümüzde tarihi bir fırsat olduğu ortada bunu kaçırmamız gerek. Türkiye özelinde diğer illerden çok avantajlı konumdayız.
Hem Yunus Emre’yi hem de Türkçenin başkenti olarak Türkçeyi sahiplenecek tek iliz. Milli eğitim müdürlüğümüzün çok güzel bir çalışması var. Yunus’un özünü felsefesini küçük dimağlara yerleştirme her Karamanlıyı Yunus yapmak fikri. Bu kapsamda her hafta yapılmış takvime göre sınıflarda Yunus’un felsefesini benimsetecek dersler çocuklarımıza gösterilecek. Bu çalışmada başladı. İşte bu kitapçığın başında milli eğitim müdürümüzün kullandığı "Özümüz Yunus, sözümüz Türkçe" adlı bir slogan var kendisi yaratmış benim de çok hoşuma gitti" dedi.
Evet gerçekten yerinde ve güzel bir slogan olmuş. Özümüz Yunussa sözümüz Türkçe olmalı. Yunus da bizim, Karamanoğlu Mehmet bey de. Karaman tarihi için çok önemli olan bu iki değerimize de gereken önemi vermeliyiz ki Karaman'ın ismini tüm dünyaya duyurabilelim. Konya-Karaman algısını yıkmanın en etkin yolu da bu etkinliklerden geçiyor.
Karaman içinde yapılması gereken buydu. Tıpkı geçmiş yıllarda Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi anma etkinliklerinin hazırlıkları 6-7 ay öncesinden nasıl başlıyorsa bu etkinliklerde de aynı yol izlenmeliydi. Belki bir önceki toplantılar pandemi nedeniyle geniş katılımla yapılmamıştı. Ancak sonuçta bir yol haritası belirlenmiş. Şimdi bu harita üzerinde izlenecek yol ele alınmalı. Toplantıda Vali Işık konuşmak isteyen, fikri olan herkese söz hakkı tanıdı. Önerileri de dikkatle dinleyip, not aldı.
Biz Karamanlılar yıllardır Yunus Emre'nin bu toprakların insanı olduğunu her alanda anlatmaya çalıştık. Arşivlerdeki belgelerde, bilim adamlarının görüşleri de bunu doğruladı. Yeşildere köyünde Yunus Emre'nin dedesi İsmail Hacı'nın da yaşadığı İsmail Hacı Tekkesi ve mezarı var. Gezgin Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde Karaman ile ilgili Yunus Emre'nin Kirişçi Baba Camii avlusunda merkatı bulunmaktadır yazmaktadır. Yunus Emre'nin şiirlerinde bahsi geçen 23 yerleşim birimi isminden 20 tanesinin şu anda Karaman ili sınırları içerisinde bulunan köy, kasaba, ören yeri isimleri ile birebir aynı olması Yunus Emre'nin Karamanlı olduğunu gerçeğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Bu kadar kanıta rağmen Yunus Emre ne yazık ki Karaman'da gereken değeri göremedi bir türlü.
Geçmişte yapılan Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi anma etkinliklerinde bile hep geri planda kaldı. Hal böyle olunca Eskişehir Yunus'u sahiplenen kimliğiyle hep ön plana çıktı. Bu yıl Yunus'a Karamanlılar olarak sahip çıkmak için çok büyük bir fırsat. İnşallah bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirir, hem Yunus Emre'nin Karamanlı kimliğini hem de şehrimizin ismini çok daha iyi tanıtma fırsatı bulabiliriz.
Türkçe konusunda da daha hassas ve daha duyarlı olmalıyız. Türkçenin başkenti olduğumuzu her platformda dile getiriyoruz. Ama ne yazık ki kendi şehrimiz yabancı tabelalarla dolu iş yerinden geçilmiyor. Üstelik bu konuda bir meclis kararı olmasına karşın. İnsanlar ısrarla iş yerlerine yabancı isim vermeyi tercih ediyor. Hal böyle olunca kendi şehrimize yabancı oluyoruz.
2021 yılının hem Yunus Emre, hem de Türkçe yılı olarak ilan edilmesi Karamanlılar açısından büyük önem arz ediyor. Özümüz Yunus, sözümüz Türkçe sloganı da Karaman'a yakışan bir slogan olmuş. Eğer kültürel değerlerimize sıkı sıkıya sarılırsak Karaman bu etkinliklerden yüzünün akıyla lider olarak çıkar.
YORUMLAR