Sultan Akbulut

Sultan Akbulut


31 yılda Karaman'dan kimler geldi, kimler geçti

21 Haziran 2020 - 00:52 - Güncelleme: 11 Temmuz 2020 - 19:32

15 Haziran 1989 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden çıkan karar ve 21 Haziran 1989’da Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile Türkiye’nin 70. İli unvanına kavuşan Karaman, bugün il oluşunun 31. Yılını kutluyor. Eskiden il oluşumuzun yıl dönümlerinde Belediye ve sivil toplum kuruluşları tarafından çeşitli etkinlikler yapılırdı. Günümüzde ise ilin yöneticileri kuru bir kutlama mesajıyla (bazen bunu bile unutsalar da) İl oluşumuzu kutluyor gibi yapıyorlar.

31 yıllık bir il geçmişine sahip olan Karaman, geçmiş dönemlerde yeni bir il olmanın zorluklarını en fazla yaşayan şehirlerden oldu. Örneğin Niğde’den ayrılan Aksaray’a hiç kimse Niğde-Aksaray, ya da Adana’dan ayrılan Osmaniye’ye Adana-Osmaniye demezken Karaman hep Konya’nın gölgesinde kaldı. Bugün ise gerek ekonomisiyle, gerek huzuruyla (gerçi son dönemlerde artan asayiş olayları nedeniyle huzurlu bir kent olmaktan çıksak da) Türkiye’de yaşanabilir kentler arasına giren Karaman, bugün artık olgunluk seviyesine ulaşmış ve birçok projesiyle Türkiye’ye örnek olabilecek şehirlerarasına girmeyi başarmıştır. Ancak zaman zaman özellikle ulusal medya Karaman’ın il olduğu gerçeğini görmezden gelerek Konya-Karaman demeyi alışkanlık haline getirdi.

Karaman’ın il oluşunun üzerinden geçen bu 31 yıllık süreçte 12 Vali, 6 Belediye Başkanı, 14 Milletvekili Karaman’a hizmet için çalıştı. Bu mesleğe başladığım ilk yıllarda Karaman’ın ilk Valisi Şükrü Ergün Özakman’dı. Ancak onunla pek çalışma fırsatım olmadı. Ardından İkinci Vali Aydın Arslan geldi. Otoriter ve sert bir yapısı olmasına karşın, sevecen ve baba bir tarafı da vardı. Zaman zaman bazı etkinliklerde karşılaştık. Üçüncü Valimiz Halil Nimetoğlu, çok konuşkan ve hareketli bir insandı. Üçü de şimdilerde rahmetli oldu. Mekânları cennet olsun. Daha sonra dördüncü Valimiz olarak Hakkı Teke göreve geldi. Çok sert bir üslubu olan ve bu nedenle özellikle Daire Müdürleri tarafından çekinilen bir isim olan Vali Teke, basınla arasını hep iyi tutan bir kişilikti. Zaman zaman basın mensuplarını işlerinde teşvik etmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlerdi. Beşinci Valimiz Ali Akan ise çok iyimser bir insandı. Hiç egosu yoktu. Herkese kapısı açıktı. Altıncı Valimiz İsmet Metin ise biraz ketumdu. Çok konuşmayı sevmeyen biriydi. Zaten Valilik görevi de kısa dönem oldu. Ardından 7. Vali olarak göreve başlayan Hasan Basri Güzeloğlu geldi. Güzeloğlu, düzgün Türkçesiyle işine hâkim bilgi ve beceriye sahipti. 2.5 yıl görev yaptığı şehrimizde sevilen bir isim oldu. Hatta daha sonra kendisine dönemin Belediye Başkanı Ali Kantürk tarafından şehrin altın anahtarı verilerek Fahri hemşerimiz oldu. 8. Valimiz ise Fatih Şahin’di. (15 Temmuz’dan sonra FETÖ terör örgütüne mensup olmaktan ihraç edildi ve cezaevine gönderildi) 9. Vali Süleyman Kahraman ise özünde iyi bir insan olmasına karşın bazı şanssızlıkları onun bu görevde O kalıcılığını imkânsız kıldı. Kahraman’dan sonra göreve gelen Murat Koca’da her zaman nezaketli bir insandı. Kendi alışverişini kendisi yapacak kadar da mütevaziydi. Ondan sonra gelen Süleyman Tapsız döneminde ne yazık ki Türkiye FETÖ terör örgütünün hain yüzünü gördü.

15 Temmuz’dan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı. O gece Vali Tapsız, Garnizon Komutanı Alkış, Emniyet Müdürü Mehmet Şahne ve Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan Aktekke Meydanına çıkarak halkı galeyana gelmemeleri konusunda uyarıp asker ve polisinin yanında olduklarını gösterdiler. Bir yıl görev yapan Vali Tapsız, görevini son Valimiz Fahri Meral’a devretti. Vali Meral’de tıpkı İsmet Metin gibi çok az konuşan biriydi. Ancak geldiği günden gideceği güne kadar özellikle şehit aileleri ve gazileriyle yakından ilgilendi. Fakir ve durumu iye olmayan vatandaşları, yaşlı ve bakıma muhtaç hemşerilerimizi evlerinde ziyaret ederek onları onurlandırdı. 10 Haziran 2020’de yayınlanan kararname ile Mülkiye Başmüfettişi olarak görevlendirildi ve geçtiğimiz günlerde şehrimizden ayrıldı. Karaman’ın 13. Valisi olarak göreve başlayan olan Vali Mehmet Alpaslan Işık’da geçtiğimiz gün şehrimize gelerek görevine başladı. Kendisine hoş geldiniz diyorum buradan. Karaman il olduktan sonra şehrimizde Vali olarak görev yapan isimler hakkındaki görüşlerimi kısa kısa özetlemeye çalıştım.  (Şu hususu da not düşeyim. Bugüne kadar görev yapan Valilerin çoğunun ilk Valiliği Karaman’dı. Dolayısıyla şehrimiz acemiliklerini atıp tecrübe kazanmalarına vesile oldu.)

Peki, İl olduktan sonra yerel yönetimlerde durum nasıldı birde ona bakalım. Ben bu mesleğe başladığımda dönemin Belediye Başkanı Yaşar Evcen’di. Kendisinin ikinci dönem başkanlığında birçok etkinlikte bir araya geldik. Kendisi de bir Ova köyünden olduğu için bana hemşerim diye hitap ederdi. 5 yıllık görevinin ardından politik kariyerine Milletvekili olarak devam etmeyi seçti ve Başkanlık görevini bıraktı. Seçimlere kadar çok kısa bir dönem Hikmet Altın bu görevi yürüttü. Taki 1999 seçimlerinde Halil İbrahim Gülcan’ın başkan seçilmesine kadar. Gülcan 5 yıl bu görevi sürdürdü. Sonrasında AK Parti iktidarının dönemi başladı. İlk olarak Ali Kantürk’le başlayan AK Belediyecilik anlayışı Kamil Uğurlu ve Ertuğrul Çalışkan ile devam etti. Ali Kantürk, iyi niyetli bir insandı. Bu nedenle etrafındaki kişilerce yanlış yönlendirildi ve hep zarar gördü. Onun döneminde Karaman TOKİ’lerle tanıştı. Aktekke Kent Meydanı projesinin ilk adımı hayata geçirildi. Sonraki dönemdeyse Kamil Uğurlu makama gelen isim oldu. Bilgi ve tecrübelerini Belediyecilik sektöründe gerçekleştirmeye çalıştı. Sonrasında Ertuğrul Çalışkan Belediye Başkanı oldu. O da Kamil Uğurlu’nun tamamlayamadığı projelerin bazılarını hayata geçirdi. Bunun yanında Çevre yolu, Yeni stadyum, 4. Ve 5. TOKİ gibi yeni projeleri de başlatan isim oldu. 31 Mart 2019’da yapılan son seçimlerdeyse uzun bir aradan sonra MHP yeniden yerel yönetimlerde söz sahibi oldu ve Savaş Kalaycı, Karaman’ın yeni Belediye Başkanı oldu. Şuan hala bu görevini sürdürüyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Karaman’ı temsil eden isimler ise Seyit Osman Sevimli, Abdullah Özbey, Yüksel Çavuşoğlu’nun 1, Zeki Ünal’ın 2, Hasan Çalış’ın 2, Fikret Ünlü’nün 3, Mevlüt Akgün’ün 3, Lütfi Elvan’ın 2, Recep Konuk ve Recep Şeker 2 dönem ve yine son seçimlerle birlikte Recep Şeker, Selman Oğuzhan Eser ve İsmail Atakan Ünver oldu bugüne kadar.

Karamanoğlu Mehmetbey’in, Yunus Emre’nin, Mevlana’nın, Kâzımkarabekir’in, Piri Reis’in ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ayak izlerinin bulunduğu, kültürel ve tarihi geçmişinin yanı sıra ekonomisiyle Türkiye’nin önemli kentlerinden olan Karaman’ın bir il olduğunu artık herkes kabul etmeli. Biz Konya’nın ne ilçesiyiz, nede köyüyüz. Sadece Karaman’ız. Plakamız 70. Türkçenin Başkentiyiz. Ekonominin kalbiyiz.

Her köşesinde ayrı bir güzelliği olan Yörüğü, Çerkez’i, Türkmen’i, dağlısıyla farklı örf ve adetlere sahip, doğduğum, büyüdüğüm, yaşadığım, içinde sevdiklerimin olduğu kadar sevmediklerimin bulunduğu güzel şehrim Karaman, il oluşunun yıl dönümü kutlu olsun.

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ali Pınarbaşı
    3 yıl önce
    İsmimi anmak size çok mu zor geliyor. Bunun sebebini eğer mahsuru yoksa söylermisiniz?. 18.nci dönem milletvekili Ali Pınarbaşı