Taşeli kadını tipik bir Anadolu kadınıdır. Geleneklerine bağlı ve yaratıcı ve aynı zamanda korumacıdır. Taşeli’de özellikle Sarıveliler kadını giyim kuşama da büyük önem verir.
Taşeli kadınının karakteristik giyim özelliği olan şalvar, bağlama, penez gibi kıyafetler, kültür aktarımıyla Karamanoğlu beyliğinden günümüze ulaşan kıyafetlerdir.
Görselde bulunan Taşeli Bölgesi’nde Sarıveliler ilçesinde kadınların geleneksel olarak kullandıkları ‘’Penez’’değişime uğramadan günümüze kadar ulaşmıştır.’’Penez’’kültür aktarımında bölgenin geçmişten geleceğe yansımasıdır.
Kadın kıyafetlerinin simgesel olarak izleri günümüzde aynen geçerlidir. Evli kadınların, bekâr kızların ve vergili kızların kıyafetlerindeki farklılık Karamanoğulları kültürünün günümüze hala yaşıyor olmasının en önemli göstergesidir. Bu durum kadın eliyle anlam kazanmış ve varlığını koruması da bölge kadını eliyle olmuştur.
Görsel : Sarıveliler’de kadın baş takısı penez (Fatma Duran).
Taşeli Bölgesi’nde kültür aktarımında; kadının en önemli rollerinden birinin Türk kültürü nün bölgenin Sarıveliler ve Başyayla ilçelerinde simgeselliğini korumak olmuştur. Taşeli Bölgesi’nde zengin Anadolu kültürünün devamı ve korumacılığının öznesini ’de Taşeli kadını oluşturur.
Taşeli Bölgesi’nde, kadınların kıyafetlerini tamamlama ve süslemenin dışında, inançlara ve geleneklere bağlı kalarak da hazırlanmakta, bu amaçla hazırlanan takılar, toplumun inançlarını yansıtması bakımından kutsal sayılmaktadır.
Taşeli Bölgesi’nde Kadın’ın her kıyafeti farklı anlamlar ve simgeler taşımaktadır. Kadın kıyafetleri bölgede kadının medeni durumunu ayırt etmede en büyük özelliktir. Bu durum kültürün devamlılığı açısından Ermenek ilçesinin köylerinde, Sarıveliler ve Başyayla ilçelerinde Kültürün öznesi olarak karşımıza çıkar. Taşeli Bölgesi’nde kadın kıyafetleri sosyal statünün ayırt edici özelliği olarak ta karşımıza çıkar.
Bu durum kuşaktan kuşağa aktarılarak bölge kültürünün devamlılığı evrimleşmeden geleceğe taşınacaktır.
YORUMLAR