Davut Karaman

Davut Karaman


En büyük kültürel mirasımız: Aile

29 Haziran 2020 - 11:28 - Güncelleme: 15 Temmuz 2020 - 11:10

 
Dr. Öğr. Üyesi Davut Karaman

     Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi

               davut.karaman@alanya.edu.tr

Gelecek bugünde, bugün ise geçmişte gizlidir. Dün ekilen tohumların bugün hasat edildiği bir süreçte, bugün ne ekersek yarın da onu biçeriz. Dolayısıyla sadece anı yaşamaktan ibaret olmayan bir dünyada yarınlar göz ardı edilerek bugünler heba edilmemelidir. Bugünlerin bilinçsizce sefası yarınların kronik cefasına gebedir. 

Geleneksel kültürün dünden bugüne, bugünden yarına aktarılmasında aile en temel unsurdur. Binayı ayakta tutan kolonlar gibi aile de toplumu ayakta tutmaktadır. Aile geleneğini kaybeden toplumlarda sosyal sorunlar başta olmak üzere birçok problemlerin ortaya çıkması aile yapısının önemini ortaya koymaktadır. Dünya genelinde birçok ülkede çoktan önemini kaybeden ve kaybolmaya yüz tutan aile kavramı ülkemizde de her geçen gün erozyona uğramaktadır. 

Birçok unsur bu durumu tetiklemekle birlikte toplum yapısında kaybolmaya yüz tutan temel değerlerdeki çoraklaşma en önemli etkendir. Samimiyetsiz samimiyetler, yalan dolanla hayat bulan gerçekler, çok yüzlü karakterler ve güvenin tükendiği, güvensizliğin moda olduğu bir süreçte erozyon kelimesi bile hafif kalmaktadır. Yaşatmak için feda edilen yaşam kültüründen, yaşamak için yaş-akıtma kültürüne evrilen bir toplumun en büyük vebası da bu olsa gerek. 
Değişen dünya düzeninde ortaya çıkan bireyselleşme ile adeta aynı çatı altında yaşayan farklı toplumlar inşa edilmektedir. Halbuki aile; farklı bireylerin bir arada ve ortak çatı altında yek vücut olması demektir. Aile, çimento gibi farklı bireylerin amaçlarını toplumsal katma değerle buluşturacak önemli bir fonksiyona sahiptir. 

Ancak günümüzde ise çimento yerini kirece bırakmıştır. Ne kadar uygunsuz, olumsuz durum varsa kireçle beyaza bürünmüş, her şey güllük gülistanlık olarak yansıtılmaktadır. Topluma zarar vermekle nefes bulan nesillerin, ebeveynleri tarafından koruma kalkanına alınması yarınlar için ne kadar umut vericidir? Hatalarıyla, yanlışlarıyla yüzleş-e-meyen bireyler, aileler toplumun en büyük dinamitidir. 

Bunun yanında; aileden sorumluluk sahibi olmayı, görev bilincini, yaşlıya yardımı, büyüğe saygıyı, alan değil veren el olmayı, paylaşmayı öğrenen bireyler de toplumda ‘ben’ yerine ‘biz’ duygusunu yaşatan, toplumu toplum yapan mihenk taşlarıdır. Toplumsal değerlerin temeli biz duygusudur. Bu duygunun yeşerdiği en verimli toprak ise ailedir. Aile gelecek nesillere bırakılacak kültürün temeli ve bireylerin özgüven kaynağıdır. Ancak özgüvenli bir nesil yerine egolarının esiri olmuş, dünyanın kendi etrafında döndüğünü zanneden, bencil nesillerin ortaya çıkması ise insanlığın diri diri toprağa gömülmesine neden olmaktadır. 

Nasıl ki iyi uygulamalar miras olarak kalıyorsa kötü uygulamalar da yeni nesillere miras olarak kalmaktadır. Bu nedenle bir toplumun en büyük kurtarıcısı olarak ebeveynler yeni nesillere rol model olduklarını unutmadan, geçmişten geleceğe köprü görevlerini ifa etmelidirler. Köprüleri atmadan, gönülleri kırmadan geçmişten geleceğe güçlü, emin adımlarla yürüyen yeni nesiller için en büyük kültürel mirasımız olan aile yapısını korumak ve yaşatmak dileğiyle..

 

YORUMLAR

  • 17 Yorum
  • Ali Kavurgaci
    4 yıl önce
    DAVUT hocam aklınıza sağlık..Hakikaten temel sorunların balında yeni neslin dejenerasyonu ve hızlı çöküşü gelmekte.heralde bunu en iyi aile ve eğitim sistemi birlikte çözmek durumunda kalacak.tekrar tebrikler
  • Davut Karaman
    4 yıl önce
    Teşekkür ederim. Aile ve okul eğitimi tamamlayıcı, destekleyici bir eğitim modeli olmadıkça erozyon maalesef devam edecektir.
  • Şenay Fidancı
    4 yıl önce
    Ağzınıza yüreğinize sağlık hocam, ne kadar da güzel bir konuya değinmişsiniz.. O kadar güzel anlatmışsınız ki her cümlenize katıldım,bilginizi paylaşmak istediğim çok kişi var. Sağolun sizin gibi ileri görüşlü, açık fikir ve aydın insanlar sayesinde çok yanlış huyumuzdan kendimizi kurtarır oluyoruz.
  • Davut Karaman
    4 yıl önce
    Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim, yararlı olması dileğiyle...
  • Ekrem Han
    4 yıl önce
    Her cümlesi çok güzel ve anlamlı
  • Davut Karaman
    4 yıl önce
    Anlamı anlamlı kılan anlaşılmaktır, gerisi lafı güzaf...
  • Özge Avcı
    4 yıl önce
    Gereksiz olmuş boşa yormuşsun kendini
  • Davut Karaman
    4 yıl önce
    Düşünceniz için teşekkür ederim. Elbette testinin dışına sızan testinin içindekidir der düşünür; lakin gül düşünürsün gülistan, diken düşünürsün dikenlik olursun. Tıpkı yarısı su dolu bardağı tamamen boş görmek gibi. Çünkü bakmak görmek demek değildir, okumak anlamak demek değildir, anlamak algılamak demek değildir, algılamak uygulamak demek değildir, uygulamak yaşamak demek değildir, yaşamak yaşatmak demek değildir... Ne boş ne dolu, ne gerekli ne gereksiz gece ile gündüz gibi aşikar iken kıymeti harbiyesi olmayan kelamlara, kalemler sağır olmalıdır.
  • Ekrem han
    4 yıl önce
    Galiba sizler yazıyı anlamayacak kadar gereksiz bir insansız okumadığınıza kesinlikle eminim Okumuş olsaydınız kendiniz gibi gereksiz bir yorum yapmazdız
  • Hasan Erdoğan
    4 yıl önce
    Yüreğine sağlık hocam aile olmanın önemi en güzel şekilde kaleme alarak topluma sunulabilek en faydalı bir Bilgi
  • Davut Karaman
    4 yıl önce
    Teşekkür ederim, anlatmak önemli anlaşılmak daha önemli.
  • Hasan KAYA
    4 yıl önce
    Ailenin önemi bu kadar öz anlatılabilirdi. Okurken her cümlesine içtenlikle katıldım. Bu sebeple günümüzde en önemli olan aile ve aile yapısı ile aile değerleriyle,devamında ise yararlı olabilecek örf ve adetlerimizle ancak birlik ve beraberlik, saygı, sevgi ve itibarımızın olabileceğini içeren bir yazı. Teşekkürler
  • Davut Karaman
    4 yıl önce
    Aile en önemli değerlerimizden, anlatmakla bitmez elbette. Güzel düşünce ve katkılarınız için teşekkür ederim.
  • Serap Aykaç
    4 yıl önce
    Kalemine,yüreğine sağlık.Çok önemli bir konuyu gündeme taşımışsınız.Değerlerimize sahip çıkacağımız güzel günler dileklerimle...
  • Davut Karaman
    4 yıl önce
    Kalemin gücü kelamın kıymetinden gelir, kelamınıza sağlık...
  • Niğdeli
    4 yıl önce
    Keşke herkes sizin aktardıklarınızı anlayabilse hocam..
  • Davut Karaman
    4 yıl önce
    Anlaşılmak için anlatmak gerek, yorulmadan, bıkmadan... Her türlü anlamsız kelamlara rağmen, düşüncelere kalem olmak...