Magnezyum, beden işlevleri için elzem minerallerden biridir. En iyi besinsel kaynakları, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıl ürünleri, kurubaklagiller ve sert kabuklu meyvelerdir. Bu besinlerin az tüketilmesi, magnezyumun yetersizliğine neden olmaktadır.
Magnezyumun başlıca görevleri, glukoz ve insülin dengesinin iyileştirilmesi, antihipertansif, antiaritmik, antiinflamatuvar, antikoagulant ya da antiplatelet, lipit metabolizmasının iyileştirilmesi, vasküler kontraktilitenin azaltılması ve endotelyum bağımlı vazodilasyonun artmasıdır.
Magnezyum bedenin düzenli işlemesi için gerekli minerallerden birisidir. Yetersizliğinin başta kardiyovasküler ve serebrovasküler hastalıklar olmak üzere birçok sağlık sorunuyla ilintili olduğu bildirilmesine karşın, bunlardan korunma ve iyileşme için ek magnezyum alımının gerekliliği tam olarak bilinmemektedir.
Konunun aydınlığa kavuşması için bedenin magnezyum deposu, dolaşımdaki iyonize olmayan magnezyum düzeylerinin bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca daha geniş çapta kontrollü özellikle kardiyovasküler ve serebrovasküler hastalık riski olanlar üzerinde araştırmaların yapılması gerekmektedir. Bunun yanında yapılabilecekler de vardır. Magnezyumun besin kaynakları sınırlıdır. Diyetleri et, süt ve ürünleri, saflaştırılmış tahıllar, meyve sularına dayalı olan topluluklarda magnezyum yetersizliği sorun olabilir.
Halkımızın önemli bir kısmı magnezyumun iyi kaynakları olan yeşil yapraklı sebzeleri, sert kabuklu meyveleri ve kurubaklagilleri yetersiz tüketmektedir. En önemli sorun da magnezyumun iyi kaynağı olan tahılları saflaştırarak tüketmektir. Bu nedenle sağlığın korunması için bireylerin beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, beyaz pirinç yerine bulguru tercih etmeleri, kurubaklagillere daha çok önem vermeleri, sofrada yeşillikleri eksik etmemeleri yararlıdır.
Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen verilere göre de düşük magnezyum alımı çeşitli sağlık sorunlarıyla ilintilidir. Bu sorunların başlıcaları, insülin direnci ve bununla ilintili metabolik sendrom, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklardır.
Kaynakça:
Altura BT, Brust M, Bloom S, Barbour RL, Stempak JG, Altura BM. Magnesium dietary intake modulates blood lipid levels and atherogenesis, Proc Natl Acad Sci USA 1990;87(5):1840-1844.
YORUMLAR