Mevsim geçişleri sadece doğayı değil insan bedenini de etkiler. İlkbahar, kışın yavaşlayan metabolizmayı canlandırmak, hareketli yaşama geçmek, su tüketimini artırmak, bağışıklığı güçlendirmek ve daha hafif beslenme düzenine geçmek için harika bir fırsattır.
İlkbahar döneminde taze sebzeler, su içeriği yüksek meyveler sofralarda daha fazla bulunmalıdır. Mevsiminde tüketilen sebze ve meyveler hem daha besleyicidir hem de vücudun ihtiyaçlarını daha iyi şekilde karşılar.
Vüducu toksinlerden arındırmak için yeşil yapraklı sebzeler, enginar, semizotu, limon ve bunun yanında bol su tüketimi çok önemlidir. Bu besinler hem karaciğeri destekler hem de sindirim sistemini rahatlatır. Günlük beslenmeye eklenmesi sağlık için faydalı olacaktır.
Beslenmeye mutlaka sindirim sistemini rahatlatacak hafif besinler eklenmelidir. Ana öğünlerin yanında mutlaka bir kase mevsim salata olmalı veya zeytinyağlılar öğünlere eklenmeli. Bunun yanında miktarında dikkat ederek yoğurt ve ayrandan da destek alınabilir.
Sofralarda besin çeşitliliğini sağlamak hem dengeli beslenme adına hem de vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için önem taşıyor. Mevsiminde tüketilen meyve ve sebze hem vitaminler açısından hem de bağışıklık sistemi için elzemdir. Bu yüzden sofralarımızda çeşitli sebze ve meyvelere bu mevsimde yer vermek gerek.
Günlük beslenmemizde lif içeriği yüksek besinlere de yer vermeliyiz. Lif içeriği yüksek besinler hem sindirim sistemini rahatlatır hem de tokluk süresini uzatır. Bunun yanında bağırsak sağlığını destekler. Bu sebeple yulaf, tam tahıllılar, baklagiller, sebze ve meyveler öğünlerimizde olmalı.
Günlük su tüketimi hem bu aylarda hem de genel olarak her zaman dikkat etmemiz gereken bir konu. Su tüketimi hem sindirim sisteminin işleyişi hem de genel sağlık durumu için çok önemlidir. Günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Hiçbir sıcak içecek (çay, kahve, çorba) suyun yerini tutmaz. Gün içerisinde su içmek için susumayı beklememeli mutlaka su içmeliyiz. Artan sıcaklarla birlikte vücudun sıvı ihtiyacı da artmaktadır. Bu sebeple vücudumuzun sesine kulak vermeli ve ihtiyacı olan suyu vücuda vermeliyiz.
Düzenli yapılan fiziksel aktivite hem beden hem de zihin sağlığını olumlu etkiler. Kalp damar sağlığını destekler. Kilo kontrolünü ve kan şekeri dengesini sağlar. Bunlara ek olarak düzenli olarak yapılan egzersiz bağışıklık sistemi hücrelerini aktive ederek hastalıklara karşı savunmayı güçlendirir.
YORUMLAR