Ayşenur İnan

Ayşenur İnan

Diyetisyen Ayşenur İnan

Bağışıklık sistemi nasıl güçlü tutulur?

17 Mayıs 2021 - 11:33 - Güncelleme: 17 Mayıs 2021 - 11:37

Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde kişiler için en önemli şeylerden biri de şüphesiz bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıdır. Bağışıklık sistemi organlardan, hücrelerden, dokulardan ve proteinlerden oluşmaktadır. Vücudu hastalıklara karşı koruyan savunma sistemidir.

Patojenlerle temas eden bağışıklık sistemi bağışıklık tepkisini tetiklemektedir. Bağışıklık sistemi temizlik, hijyen ve beslenmeyle doğrudan ilişkilidir. Kişilerin beslenme planlarına bağışıklık sistemini güçlendirici besinler eklemesi bu süreçte oldukça önem taşımaktadır.

Peki güçlü bir bağışıklık sistem için nasıl beslenmeliyiz? Öncelikle toksinleri vücuttan uzaklaştırmak için su tüketimine özen gösterilmelidir. Günlük beslenmemizde meyve ve sebze tüketiminin yeterli düzeyde olması bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.

İçerdikleri antioksidanlar (A,C,E vitaminleri, folik asit, selenyum, mineraller) sayesinde hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Portakal, greyfurt, kivi, kuşburnu, yeşil biber, domates gibi C vitamini yönünden zengin; havuç, ıspanak, brokoli gibi A vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerin tercihi önem taşımaktadır.

Çinko serbest radikallerin vücutta dolaşmasını önleyerek bağışıklık sisteminin yapı taşını oluşturur. Özellikle kabak çekirdeği, susam, fındık, badem, ceviz, deniz mahsulleri çinko bakımından zengin besin kaynaklarıdır.

Bağışıklık sistemi için çok önemli bir diğer öge ise omega-3 yağ asitleridir. Bağışıklık sistemini düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Özellikle yağlı balıklar zengin omega-3 kaynaklarıdır. Haftada en az 2 kez balık tüketimine özen göstermek gerekmektedir. Bunun yanında avokado ve keten tohumu da zengin omega-3 kaynaklarındandır.

Yulaf içerdiği beta-glukagon sayesinde bağışıklık sistemi güçlendirmektedir. Tam tahıllı besinler ve enginar da beta-glukagon içeriği yüksek besinlerdir. Bu besinlere de beslenmede yer vermek bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Son yıllarda yapılan birçok araştırma probiyotik etki gösteren besinlerin (yoğurt, kefir) bağırsak florasını zenginleştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermektedir.  Ayrıca probiyotik besinlerin enflamatuar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu önlediğine dair de güçlü kanıtlar bulunmaktadır. Bu bakımdan bu besinlere de beslenmede yer vermek gerekir.

Sarımsak insan sağlığı açısından yüzyıllardır önemli bir besin olarak kullanılmaktadır.  Sarımsak içeriğindeki allicin etkisi ile çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini desteklemektedir ve hastalık oluşumunu engellemektedir.

D vitamini eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak hastalıklara zemin hazırlamaktadır. En iyi D vitamini kaynağı ise güneştir. İçeriğindeki kateşin nedeniyle çok güçlü bir antioksidan kaynağı olan yeşil çay tüketimi de bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Aşırıya kaçılmadan tüketilen yeşil çay da hastalıklara karşı korunmada önem taşır.

Bunlara ek olarak şeker tüketimi bağırsak florasını bozarak bağışıklığı baskıladığı bir gerçektir. Bu sebeple beslenmeden mümkün olduğunca şeker ve şekerli besinleri azaltmak gerekmektedir. Tüm bunların yanında en önemli bağışıklık sistemi düzenleyicisi düzenli uykudur. Rutin uyku saatinin beş saatten az olmaması gerekir. 7-8 saatlik uyku ise bağışıklık sistemi açısından en faydalı saat aralığıdır.

 

YORUMLAR

  • 2 Yorum