Türk dünyasının büyük düşünürü ve şairi Yunus Emre’ye ait olduğu söylenen memleketimizin değişik yerlerindeki mezarlardan hangisinin gerçekten Yunus Emre’ye ait olduğu, hangisinin o büyük aşk’ı anmak için bir ‘makam’ olarak yapıldığı hala bir sonuca bağlanmış değil..
Tarihimizi şereflendirmiş, kültürümüze emsali olmayan katkılarda bulunan, bir devrin karanlıklarını aydınlatmış, insanlık için bir umut ışığı yakmış olan Yunus Emre için bu ilgisizlik ve vurdumduymazlık kabullenilemez bir kusurdur.
Yunus’u, hayat öyküsüyle, çevresindeki toplum yapısıyla, etkinlikleriyle, anılarıyla, mezarıyla, soyuyla, sopuyla öğrenmek ve ortaya çıkarmak milli bir vazifeden öte, evrensel bir görevdir. Bu durumda bile“Yunus Emre’yi toprağa bağlamak, onu öldürmektir” diye düşünen kişilere rastlanmaktadır.Böyle düşünenlere göre Yunus’un gönlümüzde yatması yeter, mezarını öğrenmeye gerek yok..
Art niyetleri olmasa da, bu bilimin bir gereğidir, bilmek-bulmak. Yunus’un sevgisinin mezarının nerede olup olmadığı ile ilgili olmadığı düşüncesi ne kadar doğal ise Yunus sevgisinin onun mezarını bilmekle azalmayacağını söylemek aynı derecede doğaldır.
Peki, yukarıda geçen talihsiz düşüncelere başka bir millette rastlanabilir mi? Bir millet Yunus Emre gibi bir yol göstericiyi tarihin karanlıklarına terk edebilir mi?
Yunus Emre’nin çağdaşı Dante’nin mezarı, İtalya’da oturduğu tüm evler tek tek aranmış, bulunmuş ve müze haline getirilmiştir.
Gözden ırak olan gönülden de ırak olur düşüncesiyle Yunus’un mezarının bir an önce bulunması düşüncesindeyim. Bulunmamasının veya bulunamamasının, milletimizi yıkmak, yok etmek için kültürümüz ile ilişkilerimizi kesmeyi amaçlayan ülkelere ve milletlere kolaylık sağlayacağı ve bize zarar getireceği aşikar..
Bu noktadan hareketle uzun bir süredir araştırmasını yaptığım ve bir araya getirdiklerimi sizinle paylaşma ihtiyacı hissettim. Umarım bu bilgiler ve belgelerin Yunus Emre’nin gerçek mezarını bulmada faydası olacaktır.Sonucu ve değerlendirmeleri siz değerli milletimize sunuyorum..
Öncelikle Yunus Emre’nin mezarının olduğu iddia edilen yerleri sayayım;
1-Bursa
2-Erzurum Tuzcu Köyü
3-Tire
4-Sandıklı – Çayköy
5-Afyon
6-Aksaray
7-Keçiborlu
8-Kırşehir
9-Sivas
9-Bolu
10-Kula
11-Uluborlu
12-Afyon – Döğer
13-Ünye
14-Eskişehir Sarıköy
15-Karaman
İmdi; bunlardan sadece bir tanesinde Yunus Emre’nin gerçek mezarı bulunacağına göre, bu yanılgılardan nasıl kurtulacağız?
İlk yanılgı sebebi; el yazması eserler Yunus’un mezarını başka başka yerlerde gösteren ifadelerle doludur.
Bir diğer yanılgı sebebi ise, Yunus Emre’ye ait olduğu iddia edilen mezarların hiçbirinin üzerinde Yunus Emre yazılı bir taş bulunmamaktadır. Erzurum ve Bursa’daki mezarlarda Yunus Emre yazılı olsa bile, bunların onarım sırasında yazıldığı bilim adamlarınca ortaya çıkarılmıştır..,
Bütün bu yanılgıları ve mantıklı (belgeli) açıklamaları ertesi haftaki yazımda ayrıntılı bir şekilde sizlere sunacağım, diğer yazımda görüşmek ümidiyle, selametle kalın.
YORUMLAR