Eğitimde tablet dönemi başladı..Kısa adı Fatih Projesi olan“Fırsatları Araştırma, Teknolojiyi İyileştirme Hareketi” kapsamında 17 ildeki 52 okula, 13 bin tablet bilgisayar ve 500 akıllı tahta dağıtıldı... Bu ileri teknoloji ve eğitim beraberinde iştahlarımız kabartıyor.Halbuki gerçekler biraz farklı..2010’da mili eğitim bakanlığının yayınladığı “2011-2014” MEB Stratejilerinde böyle bir madde yok. Acaba bu proje seçim öncesi verilen bir söz’ün tutulması zorunluluğu ile yapılmış bir projemidir. Mesela bu teknolojinin pedagojik değer ve katkısı üzerine tek bir belge veya araştırma yok.
Öyle ki ABD’de yapılan araştırmaya göre ileri teknoloji kullanan okullarda öğrencilerin öğrenme durumlarında bir artış görülmediği hatta gerileme görüldüğü ortaya çıkmıştır. O halde bu proje biraz aceleye getirilmiş olabilir.
Kopyala yapıştır metodu ile öğrenci yetiştirilemez. Çocuklarımıza 5N 1K metodu ile eğitim öğretim veremez isek ezberci bir nesil yetiştiririz. Bu proje öğrencileri hızlı düşünmeye ve hızlı öğrenmeye değil ezberciliğe teşvik edecektir.
Bugün bile hiçbir şey öğrenmeden üniversiteye kadar gelip mezun olabilenler bile varken şimdi neler olacak düşünemiyorum. Ders kitaplarını bir inceleyin göreceksiniz ki gereksiz bilgilerler dolu ama işlevsellikten nasibini almamış.Bu uygulamalar ancak okulları teknoloji çöplüğüne çevirir.Halbuki o paralarla okulların fiziki yapılarını kuvvetlendirsek kaliteyi arttırsak daha faydalı olacaktır.
Bilgisayar dersleri kaldırılıp onlarca öğretmen gelecek kaygısı çekerken teknoloji çağı olduğu aklımıza gelmiyor ama tabletleri görünce iştahlarımız bir güzel kabarıyor maşallah..Tabi bir de %60 yerli sermaye olunca löbbek..Bu yerli sermayeye “montaj teknolojisi” de diyebiliriz çünkü %60lık dilimin %100 ü bize ait değil..
Gözlük satışlarında ne gibi artışlar olacak ?
Normal bir günde birey zaten 4-5 saat televizyon izleyerek veya bilgisayar oynayarak geçirmekte. F@TİH’in gelişiyle beraber günde 8 saat tablet’i de katarsak öğrencilerin gözlerinde ne gibi bozulmalar meydana gelcek,vebal’ini kimler ödeyecek sorusunu akıllara getiriyor…
Bazı kırsal kesimlerde okula gidebilmek için günde 5-6 km yol yürüyen çocuklar varken lüks servisleriyle okula giden öğrencilere tablet verilecek.”Eğitimde katsayı eşitliğinin(!) ardından bir de böyle eşitlik geldi gündeme. Sizce de bu eşitlik biraz fazla değilmi ?Ülkemizdeki okullarda fotokopi parası, yardım adı altında kayıt parası, bazı yerlerde temizlikçi parası gibi okul giderlerini bile veli karşılarken F@TİH yok.Taşımalı eğitimde kaptan öğrenciye sen bugün binme dediğinde müdür başının çaresine bak derken F@TİH yok.Ama tablet verilmeye başlandı mı 8-10 milyar TL elimizin kiri…
Peki bu tabletler bozulursa ne olacak ?Öğrencilerin Yazma kabiliyetlerinde ne gibi değişmeler olacak ?Kac sene dayanacak bir tablet? Calinirsa nolacak? Sicakta patlarsa? Sogukta donarsa?Virüs saldırısına uğrarsa? Hackerlar girerse? Peki öğrenci tablet’ini evde unuttuğu zaman arkadaşlarından fazla word dosyası isteyebilecek mi?Köşeleri buruşmuş bir defterin yerini tutacakmı tabletler?Bakalım zaman neler gösterecek
Bir daha ki yazımda buluşmak üzere baki muhabbetle
YORUMLAR