Ünüvar: ''Neler söyledik?''

Milliyetçi Hareket Partisi Karaman milletvekili adayı Mahmut Ünüvar, seçim sürecinin başından bu yana verdiği sözleri hatırlatarak ‘’Karaman’a söz verdik sözümüzdeyiz’’ dedi.

Ünüvar: ''Neler söyledik?''
Editör: Karamanca
11 Mayıs 2023 - 16:03 - Güncelleme: 12 Mayıs 2023 - 11:06




Karaman’ın sosyal, Kültürel, Ekonomik yönden oldukça güçlü bir şehir olduğunu belirten Ünüvar, şehrin bu potansiyelini Karaman’ın marka değerini artırmak için değerlendireceklerini söyledi. Ünüvar, sürecin başından bu yana gerek yaptığı ziyaretler, gerekse yazılı açıklamalar vesilesi ile verdiği sözleri şöyle özetledi:

‘’Tarımsal sulama
Karaman özelinde 252.584 ha sulanabilir alan mevcudiyetinin 108.681 ha’sı sulanmakta, 143.903 ha alan ise ekonomik ve teknik açıdan sulamaya elverişli olduğu halde sulanamamaktadır. Bu arazilere yönelik olarak çeşitli sulama sistemleri projelendirilmeli ve hayata geçirilmeli. Bunların en önemlisi de suyu kaynaktan hedef tarım alanına ulaştıran kapalı sulama sistemidir. Arazilerin ve toprağın yapısına göre farklı yöntemlerle bu sistemi yaygınlaştırmalıyız. Karaman’da sulama sistemlerine yönelik çabalar yalnızca Karaman çevresindeki gölet ve barajlarla sınırlı kalmamalı. Dış havzalardan ve dış yer altı su kaynaklarından yararlanma amacı güden projeler hayata geçirilmeli.


Hayvancılığı geliştireceğiz
Karaman'ın dağ köyleri için ayrı, ova köyleri için ayrı olmak üzere en verimli süt ve et ırkını belirlemek niyetiyle 2 yıldır çalışma yapıyoruz. 8 koyun ve 4 keçi ırkı olmak üzere toplamda 12 küçükbaş türü üzerinde bölgeler için en verimlilerin tespiti konusunda incelemelerimiz tamamlandığında hayvancılık ve yetiştiricilik daha kazançlı hale gelecek.


Örtü altı sebze üretimini yaygınlaştıracağız
Karaman’da rakımın yüksek olması nedeniyle de sebze yetiştirme dönemleri kısa kalıyor. Dolayısıyla sebze yetiştiriciliği kısıtlanan şehir, ihtiyacını başka bölgelerden getirerek sağlıyor. Bu durum nakliye başta olmak üzere başkaca maliyetler oluşturduğundan sebze fiyatlarına yansıyor. Bunun için; merkeze bağlı Damlapınar ve yakınındaki köyleri kapsayan Pamukdere mevkisi, Çukurbağ ve yakınındaki köyleri kapsayan Nunu vadisi ile Bucakkışla ve yakınındaki köyleri kapsayan bölgeler değerlendirilmeli. Bu bölgelerde teşviklerle desteklenecek örtü altı üretim faaliyetlerinde, faaliyetin önemli bir gideri olan ısıtma maliyeti de düşeceğinden tezgâha gelen ürünün etiketi de vatandaşı memnun edecek.


OSB’nin sesi olacağız
Bir üyesi olduğum Organize Sanayi Bölgemizin; enerji maliyetlerinin makul seviyelere çekilmesi, GES projelerinde devlet teşviklerinin artırılması, OSB çalışanları için toplu konut projesi, merkezi itfaiye teşkilatı ile OSB itfaiyesinin entegre edilmesi, Gümrük Müdürlüğü için bağımsız bina yapılması gibi konular olmak üzere bölgenin tüm ihtiyaç ve problemlerine kesin ve kalıcı çözümler üreteceğiz.


Engelli gündüz bakım evi
Engelli ailelerinin kendilerini yalnız hissetmemesi ve diğer insanlarla birlikte farklı etkinliklerde, mekânlarda bulunabilmeleri adına şehrimize engelli gündüz bakım evi kazandırmamız gerekiyor. Ailelerin, çocuklarını kısa süreliğine bırakıp işlerini gözleri arkada kalmadan, rahatlıkla yürütebilmeleri için bu merkezin çok önemli olduğunu biliyoruz. Duygu ve davranışların ilk öğrenildiği yer olması nedeniyle, bu çocuklarımızın büyüyüp gelişebileceği sağlıklı ailelere ihtiyacımız var. Bu ihtiyaca samimi ve sıcak iletişim süreciyle yönetilecek olan gündüz bakım merkezi ile cevap verilebilir. Bu evlatlarımıza her zaman pozitif ayrımcılık gösterilmesi için üstümüze düşen her şeyi yapacağız.


Ürün çeşitliliğini artıracağız
Karaman; sahip olduğu coğrafi konumundan dolayı Bucakkışla’da yılın ilk eriği yetişirken, Sarıveliler ve Başyayla’da yılın son kirazı yetiştirilebiliyor. Ayrıca şehrimizde her geçen yıl daha fazla hissetmeye başladığımız iklim özelliklerindeki değişim, özellikle tarım üzerinde baskı oluşturmakta. Bu baskı; toprak, su ve ürün çeşidi konularında yeni bir uygulama yönetiminin ortaya konulmasını zaruri hale getirdi. Dolayısıyla dağ köyleri için ayrı, ova köyleri için ayrı politikalar belirleyip, ürün çeşitliliğinden kaynaklı ekonomiyi çiftçimize kazandırmalıyız. Bu bağlamda Etiyopya ve Çin başta olmak üzere farklı ülkelerden getirttiğimiz tohumların 28 köyde deneme ekimini yaptık ve bazılarından başarılı sonuçlar aldık. Başarılı sonuçlar aldığımız ürün çeşitleri ile uygulama yöntemlerini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.


Ermenek zeytini markalaşacak
Büyük su yüzeylerinin iklim ve hissedilen sıcaklık üzerinde etkileri olduğundan bölgede bir tarım transferi gerçekleşiyor. Zeytin; yağlık, sofralık olarak işlenebilen ve bu işlem sonrası oluşan yan ürünleri de değerlendirilebilen bir ürün. Sürekli artan talep ve yetişmesi için aranan özel iklim koşullarının Ermenek ve çevresinde oluşması, bölge için bu ürün üzerine yoğunlaşılması gerektiğini gösteriyor. Dolayısıyla buranın rakım, hava koşulu ve diğer etkenleri de incelenerek en doğru zeytin cinsinin tespit edilmesi gerekiyor. Bu tespit sonrası sağlanacak teşviklerle zeytinin yaygınlaşmasını sağlayabiliriz. İlerleyen süreçte tadı, aroması veya yağındaki farklılıkların ortaya çıkması ile ‘Ermenek Zeytini’ olarak markalaşacağız.


Karaman’ı Turizmde Markalaştıracağız
Dünyada 1 milyarın üzerinde turist, yurtiçi ve yurtdışı ziyaretlerinde milyarlarca doları markalaşmış bölgelere akıtıyor. Karaman ise saydığımız potansiyelin karşılığını alamıyor. Milliyetçi Hareket Partisi olarak İlimizin “Konya- Karaman” şeklinde yer etmiş ve düşük seviyede olan bilinirliğini tanıtım yoluyla artıracağız. Karaman adını dünyaya duyuracağız. Bu sayede sadece Türkiye’den değil dünyadan birçok misafiri ilimizin cennet köşelerinde ağırlamak üzere çalışmalarımız hazır. Karaman’ın turizm bölgelerini sosyal medya ve diğer kanallardan yüksek teknolojilerle dünyaya tanıtacağız. İlimizi turizmde önemli bir cazibe merkezi haline getireceğiz.


Karaman’ı Üretimde Markalaştıracağız
İlimizin yüksek üretim potansiyelini markaların direkt üretimine yoğunlaştırmak için firmaların ar-ge yatırımlarının desteklenmesine yönelik teşviklerde öncü olacağız. Rekabetçi üretim teşviklerini ve markalaşma yatırımlarını destekleyerek Karaman’la özdeşleşmiş ürünlerin ve malların üretimini sağlayacağız. Karamanımızın tarımsal üretimde katma değer sağlayan ürünlerle gelişmesi için projelerimiz hazır. Tarım potansiyelimizi arttırarak ilimizi, ülkemizin sadece tahıl ambarı değil tarım cenneti haline getireceğiz. Güneşten aldığımız verimi en üst seviyeye çıkararak yeşil büyümeyle sürdürülebilirliği sadece tarımda değil; üretimin her alanında sağlayacağız. Hayvansal üretimde ‘Karaman Koyununun’ yüksek bilinirliğini saygın bir markaya dönüştürerek ülkemizin et ihtiyacına katkıda bulunacağız. Piyasanın dengelenmesinin önünü açacak projelerle hayvansal üretimde marka olacağız.


Karaman’ı Kültürde Markalaştıracağız
‘Türk Dilinin Başkenti Karaman’ söylemlerinin bir türlü eyleme dönüşemediği hepimizin malumudur. Türk Dilinin ve Kültürünün başkenti olan Karaman’ı Türk Dilinin kullanıldığı coğrafyayla bütünleştirecek projelerimiz hazır. Kültürün gerçek daimi başkenti olmak yolundaki icraatlarımızla Türk Dünyasında Karaman adının marka değerini arttıracağız.


Karaman’ı Yönetimde Markalaştıracağız
Mekansal örgütlenmeyle ortak aklı harekete geçirip ilimizin yönetim yapısının Karaman’ın cazibesinin arttırılmasına ve markalaşmasına hizmet etmesi temel hedefiyle hareket edeceğiz. İlimizin tüm bileşenlerinin kalkınmada ve markalaşma faaliyetlerinde aynı yöne bakması için liyakatten ve azimden ödün vermeden çalışacağız. Yeni bir ufka bakacağız, ilimizi dünyanın tanıdığı ve gelip görmek istediği bir yer haline getirmek için çalışacağız. Küçük beldelerle dahi başarılabilmiş bu vizyon Karaman için hayal değil.


Lojistik alanı desteklenecek
Kamuoyuna yurdun farklı bölgelerinde gerçekleşme ihtimali yönünde yansıyan, ‘büyük çaplı deprem’ tahminleri, şehrimizi hiç olmadığı kadar gündeme taşıdı. Bu durumu doğru yönetmek adına yatırım sahalarıyla ilgili yürütülen genişleme ve faaliyete geçirme çalışmalarını hızlandırmalıyız. Planlı ve hızlı yürütülen çalışmalar neticesinde, Karaman’ın ihracatı yoğunlaşacak ve üretim kapasitesi artacak. Bu artışa paralel olarak lojistik alanının büyümesi için destekleme yapacağız. Ülkemizin avantajlı konumu sayesinde lojistik üssü olma iddiasına Karaman adına katkı sağlamak için, yurt dışındaki firmalarla rekabet halinde olan nakliye kooperatiflerimizi destekleyeceğiz.


Yaşlı bakım evi ve Turizm uygulama oteli
Yıllar önce projelendirilen, planı çizilip inşaat yeri belirlenen ve başlangıç ödeneği ayrılmış olan ancak, yeterli bütçe ayrılmadığından gerçekleştirilemeyen projeyi raftan indirerek, yaşlılarımızın misafir edileceği göl manzaralı sıcak bir yuva inşa edeceğiz. Ayrıca KMÜ ilçe yerleşkesinde ve merkez kampüsde bulunan turizm alanındaki bölüm öğrencileri için uygulama oteli inşa edilip hem üniversitemiz hem de şehrimiz için önemli bir eksiği gidererek, bölgenin turizm potansiyeline de katkı sağlayacağız.


Bey memleketine dil eğitim merkezi
Üniversitemiz yönetimi ile omuz omuza vererek yurt dışı öğrencilere hizmet etmek üzere ilçe yerleşkesinde ‘Karamanoğlu Mehmetbey Dil Eğitim Merkezi’ kurularak Taşeli Bölgesinin bir eğitim alanı olmasını sağlayacağız. İlçede dil eğitimi alan öğrenciler, Karaman adına kültür elçilerimiz olarak ülkelerine dönecekler.


Rekabette Karaman’ın yeri
Verimlilik, rekabet gücünün en temel belirleyicisidir. Toplumsal refah açısından ise hangi alanlarda var olduğumuzdan ziyade nasıl rekabet ettiğimiz daha önemlidir. Orta ve uzun dönemde Karaman sanayisinin bulunduğu sektörlerde rekabet edebilmesi bazı koşullara bağlıdır. Her şeyden önce yeni teknolojilerin Karaman sanayisine uyarlanması ve kullanılması gerekir. Beşeri sermaye alanındaki gelişmelerin, özellikle imalat sanayisine transferi ve kullanılması sağlanmalı. Ortak girişimlere yönelik ortamların oluşturulması ve ortak girişim kültürünün geliştirilmesi. Kurumsal işlem maliyetlerinin azaltılması ile değer oluşturan bilgi üretimi, AR-Ge ve yenilikçi yaklaşımlarla bizler; bölgesel ve ulusal rekabet de Karamanımızın hak ettiği yeri alması için canla başla gece gündüz demeden çalışacağız.


Nitelikli sağlık hizmeti
Üniversitemize bağlı Tıp Fakültesi’nin akademik kadro sayısını artırmak, hem de Bakanlık kadrosunda bulunan hekimlerimizin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çalışma yapmak gerekiyor. Hekimlerimiz son derece özverili bir şekilde hizmet veriyor. Burada bizlere düşen hekim ihtiyacımızın ve teknik eksikliklerin giderilmesine katkı sağlamak olacaktır. Ayrıca, Diş Hekimliği Fakültemizin eksikliklerinin karşılanması konusunda rektörümüze destek olacağız. Dolayısıyla ilimizde sağlık hizmetinin kalitesinin yükselmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Bunun yanında sağlık personelinin çalışma şartları ve özlük hakları gibi taleplerinde yanlarında olacağız. Sektördeki tüm çalışanlarımızın 3600 ek göstergeden faydalanmasının önü açılmalı. Yemekhane, mutfak, bilgi işlem ve görüntüleme hizmetlerinde çalışıp kadroya geçemeyen arkadaşlarımız için de elimizden geleni yapacağız.


Üniversite TOKİ Mağdurları
TOKİ ile KMÜ protokolü çerçevesinde başlayan ancak, daha sonra yasal gerekçelerle durdurulan proje nedeniyle mağdur olan, KMÜ personeli 317 ailemizin ev hayallerinin gerçekleşmesi adına elimizden geleni yapacağız. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu mağduriyetin ‘Devlet şefkati’ ile giderilebileceğine olan inancımızla, mağdur ailelerimizin sesi olacağız.


Geleceği planlamalarına destek olacağız
Belediyelik olma özelliğini kaybedip muhtarlık tüzel kişiliğine dönen bölgelerimizin bütçe, harcama ve mülk edinme konularındaki yetkileri kısıtlandı. Bu kısıtlama ile bölgeler, kendi geleceklerini planlama özelliklerini kaybetti. Geçmişte belediyelere ait olan rollerin imkânları kısıtlı olan muhtarlıklar tarafından yerine getirilemeyeceğini biliyoruz. Kent merkezinden sağlanmasını planladığımız desteklerle köyün geleceğini, köylümüzle birlikte planlayacak ve bu bölgelerin tekrar heyecan kazanması adına yanlarında olacağız.’’

YORUMLAR

  • 0 Yorum