Fizik yasalarına meydan okuyan esrarengiz Cumbemayo taş su kemeri

Andinli mühendislerin yerçekimi bilgisi ve uygulamalarında ustalaştıkları iddia ediliyor. Avrupa'da tanınmadan 2000 yıl önce ve Isaac Newton tarafından yayınlanan Philosophiae Naturalis Principia Mathematica kitabında yer alır.

Fizik yasalarına meydan okuyan esrarengiz Cumbemayo taş su kemeri
Editör: Karamanca
20 Mayıs 2022 - 09:12




Cumbemayo veya Cumbe Mayo Peru'daki Cajamarca kentinin 20 kilometre güneybatısında 3.500 metre rakımda bulunan arkeolojik bir bölge. Hidrolik mühendisliğinin dahisi denilebilecek özelliklere sahip. Burada bulunan su kemerinin fizik kurallarına meydan okuduğu söyleniyor. Çünkü bu kemerden akan sular inmek yerine yükselir ve bir havzadan diğerine geçer.

 Andinli mühendislerin yerçekimi bilgisi ve uygulamalarında ustalaştıkları iddia ediliyor. Avrupa'da tanınmadan 2000 yıl önce ve Isaac Newton tarafından yayınlanan Philosophiae Naturalis Principia Mathematica kitabında yer alır. Her yönüyle dünyanın farklı bölgelerinden arkeologların ilgisini çeken bölge, tam bir doğa harikası.

Karmaşık ve iyi hazırlanmış su kemeri sistemi nedeniyle Cumbemayo isminin "Kanal İyi Yapılmış" anlamına gelen quechua kumpi Mayu teriminden türemesine şaşmamalı. Ya da "Dar Nehir" anlamına gelen Humpi Mayu. Kolomb öncesi Amerika'nın en dikkat çekici hidrolik eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Cumbemayo arkeoloji kompleksi İnka öncesi kültürü Cajamarca tarafından inşa edildi.

Dr. Temmuz C Tello 1937 yılında burayı inceleyen ilk kişiydi. İyi hazırlanmış kanal sisteminin yanı sıra bu kompleksi süsleyen petrogliflerin yanı sıra bugüne kadar çözülmemiş olan arkeolog Tello'ya göre bu kanal muhtemelen M.Ö 1000'de inşa edilmiş. Sonraki araştırmalar su kemerinin yüzyıllar boyunca kullanıldığını ve hatta Frailonların kenarında bulunan ibadet ile işaret ediyorlar.

Su kemeri yaklaşık 3600 msnm'de. Kanallar maksimum 50 cm derinliğe ulaşır. Ve yaklaşık 30 cm genişliğinde. Ayrıca su hızını düşürmek ve aynı zamanda arazi erozyonunu önlemek için zikzaklar ve düz açılar kullanıldı. Şu anda bile kanallarından akan suyu görmek mümkün. Bu, suyu tepelerden tarım alanlarına ve büyük bir rezervuara yönlendirmek için volkanik kayaya dikkatlice oyulmuş, yaklaşık 9 km uzunluğunda bir kanaldır; muhtemelen aslen Santa Apolonia Tepesi'nin eteğindedir.

Su kemerine doğru gidildiğinde, taştan yontulmuş merdivenler ve tören sunağı olarak kullanılmış bir taş oyma görülmektedir. Ayrıca Kutsal Alan, ilginç ama deşifre edilemeyen petrogliflerin bulunduğu, ağzı bir mağara olacak, bir insan kafasına benzeyen devasa bir uçurumdur. Bölgedeki mağaralar ve sığınaklar, ziyaretçilerin antropomorfik görüntüler gördüklerini iddia ettikleri diğer taş işlemeleri kanıtlıyor.

Los Frailones

Los Frailones, bazıları 18 metre yüksekliğe kadar uzanan devasa volkanik sütunlardır. Cajamarca çevresindeki düz, çimenlerle kaplı ovalarla keskin bir tezat oluşturan taş ormanlar aniden manzaradan ortaya çıkıyor. Rüzgâr ve yağmurun aşındırıcı güçleri muhtemelen sütunları oydu.

Rüzgâr ve yağmurla oyulmuş sütunların çoğu yeni şekiller aldı, ellere ve hatta hayvanlara benziyor ve zihnin bozulmamış Peru ortamında dolaşmasına izin veriyor. Bazılarının alayın bir parçasını oluşturan keşişlerin şekillerini tanımlayacağı etkileyici ve nadir jeolojik oluşumları (bu nedenle frailones adı, İspanyolca keşişler için). 
Peru Conecelo.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum