Bu ocak, köylünün ocağına incir ağacı dikmektir!

İl Genel Meclisi Üyesi Adem Gök, Karaman merkeze bağlı Narlıdere (Avgan) Köyü sınırlarında mermer ocağı işletmesine izin verilmesine tepki gösterdi. Kendisi de üretici olan Gök,  Ocağın bölgedeki tarımsal üretime büyük ölçüde zarar vereceğini söyledi.

Bu ocak, köylünün ocağına incir ağacı dikmektir!
Editör: Karamanca
24 Ekim 2020 - 17:15 - Güncelleme: 26 Ekim 2020 - 12:49




Karaman ve çevresinde giderek artan mermer üretim tesislerinin bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Gök, ‘’Mermercilik sektörü geçmişten bu yana birçok alanda kullanılmasından dolayı medeniyete ve gelişmeye önemli ölçüde katkı sağlamıştır. Mermer ocakları da farklı sektörlere hammadde sağlayan, insan gücü barındırması nedeniyle istihdam oluşturan dinamik bir iş koludur. Bu kaynağın ekonomiye kazandırılması elbette bizleri de memnun eder ancak, mermer ocaklarının tarım ve hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı bölgelerden uzak olması da gerekmektedir. Karamanlı hemşerilerimizin barınma, beslenme ve yaşam kalitesi adına faaliyetlerini sürdürebilmesi, bu faaliyetleri sürdürdüğü çevrenin korunmasıyla mümkün olur.

Hemşerilerimizin tarım ve hayvancılık faaliyetlerini sürdürdüğü çevre de en az mermer ocakları kadar değerlidir. Zemin üzerindeki bitki örtüsünün kaldırılması ve basamaklar oluşturularak açık ocak tipinde işletilen bu mermer ocakları, bulunduğu mevkiiyi fiziksel olarak bozmaktadır. Blok çıkarıldıkça derinlemesine ve genişlemesine yayılan ocağın atıkları ile çevre zarar görmektedir. En önemli etki ise bu ocağın ortaya çıkardığı toz. Ocağın bulunduğu mevkie yakın bölgelerdeki bitki örtüsü bu tozlanmadan etkilenir. Dolayısıyla bölgenin tarım ve hayvancılığı etkilenir’’ dedi.

Narlıdere (Avgan) Köyü’nün kentin sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşıladığını söyleyen Gök, ‘’Narlıdere Köyümüzde yazın açık, kışın ise örtü altı sebze yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmaktadır. Öte yandan köylünün diğer bir iş kolu da hayvancılıktır. Hal böyle olunca bu bölgede bir mermer ocağı işletilmesi sadece o köyü değil kenti de etkiler. Akdeniz ve diğer bölgelerden nakliye maliyeti ilave edilerek gelen sebzelere karşı Narlıdere ve diğer köylerimizde üretilen sebzeler, daha cazip olmaları nedeniyle alternatif ürün görevi üstlenmektedir.

Ayrıca mevsim şartlarından dolayı ulaşımın sağlanamaması durumlarında semt pazarlarında halkın imdadına yine bu köylerimizde üretilen sebzeler yetişmektedir. Bu açıdan bakıldığında mermer ocağının bölgedeki zirai faaliyete vereceği zarar, kent merkezinde yeşilliğin ve diğer sebzelerin tezgâhtaki fiyatına yansır. Mermer tozu ve o tozla birlikte oluşan zararlılarla mücadelesi pahalıya meal olan üretici, zamanla bu işi bırakmak durumunda kalabilir. İşte bu sonuç, köylünün yanı sıra bütün şehre pahalıya patlamış olur’’ şeklinde konuştu.

Mermer ocağı kurulması düşünülen bölgenin çevre ile ilişkisinin iyice araştırılarak karar verilmesi gerektiğini söyleyen Adem Gök konuşmasının devamında; ‘’Sadece ekonomi ve ulaşım avantajları öngörülerek kurulması düşünülen ocaklar, hem çevre için hem de çevredeki halk için doğru kararlar değildir. Belirli bir süre işletildikten sonra çevre ile uyumu sağlanmadan terk edilmiş, devasa obrukları andıran ocaklar hepimizin bilinçaltında vardır. Kurulması gereken ocağın konumu mutlak suretle yerleşim yerine ve bölge insanının tarım hayvancılık faaliyeti sürdürdüğü bölgeye uzak olmalıdır. Bu ocak, köylünün ocağına incir ağacı dikmektir, Narlıdere köyümüz sınırları içindeki mermer ocağı işletme izni iptal edilmelidir’’ diye söyledi.

 

YORUMLAR

  • 6 Yorum
  • Ocaga hayir
    4 yıl önce
    Salih ozsayan kardesim tarima etkilemez sulu kesim yapiliyor kesilen toz kuruduktan sonra havayla tarimsal alana dagiliyor bitkinin gozeneklerine doldugundan omru kisa oluyor ki bu ocagin dkort birtarafi tarimsal alan bu insanlar devlet destekli sera cilek koyun keci gi bi girisim aldilar bir ocak icin 200 haneye yakin issiz ve evsiz kalmasina neden olcaktir karsimiyiz degiliz ama su an oldugu yer musasip degil bu insanlar borca girerek sera hayvanciliga girdiler devamde idiyor yazik olur bu insanlara tarimdan uzak yerlerde ekonomiye can versinler elbette isterim amma heryer kuruyupta karaman pazarinin yuzde 70 karsilayan bir koyun ekmegini alamazlar
  • Seyitt Ali
    4 yıl önce
    Mermer tozo tarımi olumsuz etkiler bu çok nettir
  • Mehmet
    4 yıl önce
    Türkiye devletini yönetenlerin en büyük yanlışı ve ekonomi sıkıntısının sebebi tarım hayvancılık yapmaması tarım arazilerinin ormanların imara açılıp parsel parsel peşkeş çekilmesi fabrika üretim katma değer katkısı yapan üretim yerlerin satılması üretim olmadan fabrika çarkları dönmeden beton ile ülke gelişmez ve gelismedigini görüyoruz..
  • Mehmet
    4 yıl önce
    Beton için maden için bir çok alan doğa orman katliamı yapılıyor ordaki madenlerin yan etkileri yaşayan köylülere ne zararı varmı bunun cevabı ne ? Ormanlar doğa tarım hayvancılık olmadan üretim olmadan maden ile beton ile ülke gelişmez
  • Salih Özsayan
    4 yıl önce
    Adem Gök kardeşim ben Salih Özsayan. Bucakkisla yolunun Karaman dan itibaren Ermenege kadar köylerin halkının tamamı bir araya gelse 1 mermer ocagı açmazlar açamazlar. Memleketimize mütesebbis gelmiş yatırım yapıyor. Bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Mermer ocagı toz yapmaz tarımada zararı olmaz. Konkosör işi ile mermeri karştırma.
  • Adem gök
    4 yıl önce
    Salih Özsayan abi biz toplansak sizin kadar zengin olmaya biliriz Ocak acamaya biliriz ama bi gecimimizi buralardan saglıyoruz siz sahada zengin olasınız diye biz gecimimizi saglamayalımmı siZin sadece yoldan gecerken yolları tozuttugunuz toz biz garibanları bitirmeye yeter