2020 tarih sayfalarına böyle geçildi
Felaketlerle başlayan ve öyle de devam eden 2020 yılının nihayet sonuna geldik. Yarın saatler 00.00'ı gösterdiğinde 2021'e merhaba diyecek dünya. İnşallah yeni yıl eskisini aratmaz. Herkese umut olur.
Orman yangınları, depremler, çığlar, seller, düşen uçaklar ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsüyle tüm insanlığa zor günler yaşatan 2020 yılının biran önce bitip gitmesi için dua ettik.
Yıl biterken, 2020'de ülke olarak neler yaşadık. Hangi felaketlerle başa çıktık. Kısa bir envanter çıkardım.
Türkiye 2020'ye depremle başladı. Silivri açıklarında richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremde can kaybı yaşanmazken 24 Ocak'ta Elazığ açıklarında 6.8 büyüklüğünde meydana gelen depremde 41 vatandaşımız hayatını kaybetti.
Şubat ayının ilk günlerinde bu kez felaket haberi Van'dan geldi. Van'da gerçekleşen 2 çığ faciasında toplam 41 öldü. Daha çığ felaketinin şokunu atlatamadan Pegasus Hava Yollarına ait İzmir-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı Sabiha Gökçen Havalimanına indikten sonra pistten çıktı. Kazada üç kişi hayatını kaybetti, 179 kişi yaralandı. İran'ın Batı Azerbaycan eyaletinin Hoy ilinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremlerde ise Van'da 10 kişi hayatını kaybetti 50 kişi yaralandı. Şubat ayının en acı haberi Suriye'nin İdlip bölgesinden geldi. Suriye hükümeti tarafından Türk konvoyuna yapılan saldırı sonucu 33 askerimiz şehit oldu. 32 askerimiz yaralandı.
Mart ayının ilk gününde ise Türkiye, Bahar Kalkanı harekâtı başlattı. 11 Mart'ta ise tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs salgını ilk kez Türkiye'de de görüldü. İlk vakanın görülmesinin ardından Covid-19 tedbirleri kapsamında 16 Mart'tan itibaren ilköğretim ve ortaöğretim okulları bir hafta, Üniversiteler ise 3 hafta süreyle tatil edildi.
17 Mart'ta ise Türkiye'de Covid-19'dan kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti. Ölüm vakasıyla birlikte tedbirler üst seviyeye çıkarıldı. 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildi. Tüm eğitim kurumlarında eğitime 30 Nisan'a kadar ara verildi.
Nisan ayının ilk günlerinde ise bu kez 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı getirildi. Pandemi ile mücadele kapsamında 31 ilde ikinci defa hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Mayıs ayında kutladığımız Ramazan bayramında 3 günlüğüne sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bayramlaşmalar, ziyaretler ertelendi.
Haziran ayında ise COVİD-19 ile mücadele amacıyla getirilen yasaklar kademeli olarak kaldırıldı. Türkiye normalleşme sürecine girdi. Bu süreçle birlikte alınan sıkı tedbirler yerini esnekliğe bırakınca insanlar yeniden normal yaşantısına dönmeye başladı. Hal böyle olunca azalan vaka sayıları yeniden yükselişe geçmeye başladı.
Depremler Haziran ayında da kendini hissettirdi Bingöl'de 5.7 büyüklüğünde meydana gelen depremde bir güvenlik korucusu şehit oldu. 15 Haziran'da ise Türkiye Kuzey Irak'ta teröristlerin üs bölgelerine Pençe-Kaplan operasyonu adıyla hava taaruzu başlattı.
Temmuz ayına yine bir felaketle başladı Türkiye. Sakarya Hendek'te havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 6 kişi yaşamını yitirdi. Çanakkale, Gelibolu, Ilgardere mevkiinde 450 hektar ormanlık alan yandı. Çanakkale boğazında ulaşım durduruldu.
23 Ağustos'ta ise bu kez üzücü haber Giresun'dan geldi. Giresun merkez ve 7 ilçesinde meydana gelen sel ve heyelanda 6 kişi öldü.
Eylül ayındaysa Tekirdağ Marmara Ereğli'si açıklarında 4.2 büyüklüğünde deprem yaşandı. Yüz yüze eğitim 1. sınıf ve okul öncesi öğrencilerini kapsayacak şekilde kademeli olarak yeniden başladı.
Ekim ayındaysa Hatay'da ciğerlerimiz yandı. Belen'de başlayan orman yangınları yerleşim yerlerine kadar sıçradı. 400 hektar orman kül oldu.
Yüz yüze eğitimde 2,3 4. sınıflar ile 8. ve 12. sınıflarda kademeli eğitim başladı.
30 Ekim'de ise deprem bu kez kendini Türkiye'nin incisi Ege'de hissettirdi. Kuşadası Körfezi merkezli olarak Seferihisar açıklarında 6.9 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide 117 kişi hayatını kaybetti. 1035 kişi yaralandı.
Kasım ayındaysa yüz yüze eğitim 5 ve 12. sınıf öğrencilerini kapsayacak şekilde kademeli olarak başladı.
Kış mevsimiyle birlikte esnekleştirilen pandemi tedbirleri İçişleri Bakanlığınca yayınlanan genelgeyle yeni tedbirler ilan edildi.
Kasım ayının ortalarında İçişleri Bakanlığınca yayınlanan genelgeyle hafta sonraları 10.00-20.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması ve yeni tedbirler getirildi.
Yılın son ayı olan Aralık'ta Türkiye'de COVID-19 pandemisinde Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de vaka sayısının toplam 1 milyon 748 bin 567 olduğunu açıkladı. Vaka sayılarının artmasıyla birlikte hafta içi akşamları 21.00'den sonra, hafta sonları ise tüm gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Yaşanan bunca kötü olaylar güzel ve müjdeli haberleri de gölgeledi ne yazık ki. Kısacası 2020 yılı hepimizin hafızasında derin izler bırakarak gidiyor. Yeni yıldan tek dileğimiz ise 2020'yi aratmaması, ülkemizin ve tüm dünyanın koronavirüs illetinden kurtularak normal yaşantımıza dönmek.
2020 hepimizde derin izler bırakarak veda ediyor. Dileğim 2021 yılı tüm dünyaya umut olsun. En başta koronavirüs belasından biran önce kurtulalım. Eski normal hayatımıza geri dönelim. Yeni yılda kadınlar ve çocuklar öldürülmesin. Ülkemin hiç bir yerinde acı yaşanmasın. Askerimiz, polisimiz şehit olmasın ve bir de sağlığımız, huzurumuz yerinde olsun yeter.