Hipertiroidi hastalığında beslenme
Boynun ön tarafında yer alan, kelebek şeklini andıran tiroid bezi hücrelerin düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Bu dengeyi hücrelere hormonlar ile ilettiği mesajlar ile sağlamaktadır. Tiroid bezinin ürettiği en önemli hormonlardan ikisi T3 ve T4 hormonlarıdır. Vücut ısısının dengelenmesine, vücudumuzdaki tüm organların yeterli çalışmasında ve vücudumuzun enerjiyi kullanmasında bu hormonlar görev yapmaktadır.
Tiroid bezi, hipofiz tarafından kontrol edilmektedir. Hipofiz kandaki hormon seviyelerini denetlemektedir. Kan hormon seviyelerinde herhangi bir değişim olursa tiroid-stimulan hormonu ile düzenlemeler yapar ve vücut hormon seviyelerinin dengelenmesini sağlamaktadır.
Bazı sağlık problemleri, tiroiddeki büyümeler ve vücutta meydana gelen kimyasal dengesizlikler tiroid bezinin görevini yerine getirememesine neden olabilir. Bu durumda tiroid bezi hipofizden gelen uyarıları yerine getiremez. Bu duruma neden olan sağlık problemlerinden birisi de hipertiroididir. Bu hastalık tiroid bezi tarafından çok fazla hormon salgıladığında meydana gelmektedir.
Belirtileri iştah artışı, konsantre olamamak, uyku problemleri, ani kilo kayıpları, zayıflık, tiroid bezinizin şişmesi (guatr), adet düzensizliği, mide bulantısı, kusma ve ishaldir.
Beslenme nasıl olmalıdır?
Hipertiroidi hastaları için uygulanacak olan beslenme programı kişiye özel olmalıdır. Kişinin ihtiyaçları, günlük besin tüketim durumu ve metabolik rahatsızlıkları göz önünde bulundurularak uygulanması gereken beslenme programının karabonhidrat, yağ, protein ve vitamin-mineral değerleri kişiye özgü bir şekilde belirlenmelidir.
Buna ek olarak diyette iyot sınırlandırılabilmektedir. Bu durumda iyot içeriği düşük besinler tercih edilir. Ancak bu bireyin tıbbi öyküsüne ve biyokimyasal bulgularına göre yapılmalıdır. Değerleri düşük olan bireylerde kısıtlamaya gerek olmayabilir. Karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinler tüketmek tiroid bezine zarar verir.
Bu yüzden sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir. Alkol ve kafein tiroid fonksiyonu ve tiroid ilaçlarını etkileyebilir. Kafeinsiz ve alkolsüz içecekler tercih edilmelidir. Günde en az 2 litre su içilmelidir. İyot kısıtlamasına karar verildiyse iyotsuz tuz kullanılmalıdır.