Diyetle ilgili doğru bilinen yanlışlar
Kilo kaybetme ile ilgili doğru bilinen yanlışlar kilo vermek isteyen birçok kişinin sağlığından olarak büyük bedeller ödemesine neden oluyor. Bilgi eksikliği ve kirliliği nedeniyle diyet maalesef yasaklar listesi olarak görülebiliyor. Konu sağlıklı beslenmeye geldiğinde çok sayıda doğru bilenen yanlış ya da eksik bilgi var.
Yanlış 1: Ekmek yemezsem kilo veririm.
Gerçek: Ekmeksiz bir sağlıklı beslenme planı düşünülemez. Bu noktada asıl önemli olan ekmek tercihimizdir. Beyaz ekmek tüketmeyi gerektiren bir rahatsızlık söz konusu değilse ekmekleri tam buğdaylı, çavdarlı tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Ekmek tercihini doğru yapmak kilo almaya sebep olmaz aksine sağlıklı beslenmeye destek bir durumdur.
Yanlış 2: Öğün atlarsam zayıflarım.
Gerçek: Öğün atlamak bir sonraki öğünde yanlış besin tercih etmeye ve metabolizma hızını yavaşlatmaya sebep olur. Metabolizmayı canlı tutmak ve yağ yakımını hızlandırmak için üç ana öğün yapmak çok önemli. Ara öğün tercihiyse bireysel özellikler, kişinin yaşam şekli ve alışkanlıklarına göre değişebiliyor. Uzun saatler çalışan bireye veya hipoglisemisi olan kişiye daha sık öğün vermek gerekebiliyor.
Yanlış 3: Yağ tüketmezsem zayıflarım.
Gerçek: Gün içerisinde hiç yağ tüketilmezse vücut yağ depolarını kullanmak yerine onları depolar. Doğru pişirme yöntemleriyle yapılan yemekler ve ara öğünlerde tüketilen yağlı tohumlar ile hem faydalı hem de istenen miktarda yağ almak mümkündür.
Yanlış 4: Sağlıklı besinleri istediğim kadar tüketebilirim.
Gerçek: Su dışındaki tüm besinlerin kalori değeri vardır. Vücudumuz için çok faydalı besinler olsa bile fazla aldığımız her kalori yağa dönüşür. Yağsız krakerler, ihtiyaçtan fazla yenen meyve, taze sıkılmış meyve suyu ne kadar masum görünse de ihtiyaçtan fazlası kilo almaya sebep olur.
Yanlış 5: Sadece egzersiz yaparak kilo verebilirim.
Gerçek: Günlük olarak alınan ve harcanan enerji miktarı kilo vermenin en basit denklemidir. Spor yaparak günlük harcadığımız enerjiyi arttırmak mümkündür. Kalıcı kilo vermek için spordan önce doğru beslenmeyi öğrenmek gerekir. Tek başına egzersiz ya da tek başına diyetle maksimum sonuca ulaşmak her zaman kolay olamayabiliyor. Bu yüzden diyet programlarında günlük, haftalık egzersiz programlarıyla eşlik etmek önemlidir.
Yanlış 6: Limonlu, sirkeli su içmek zayıflatır.
Gerçek: Limonlu veya sirkeli su içmek vücuttaki asitleri temizlemeye yardımcı olur. Vücuttaki asitler nötralize olduğunda yağlar serbest kalır. Ancak hiçbir besin veya içecek bu yağların yakılmasını sağlamaz.
Yanlış 7: Karbonhidratlar şişmanlatır.
Gerçek: Karbonhidratlar temel enerji kaynağıdır. Gün içinde yeterli karbonhidrat alınmazsa kaslar beyne glikoz göndermek üzere enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Bu durumda 1 gram kas kaybı 2.7 gram su kaybına sebep olur. Hızlı kilo kaybederken aslında kas kaybedilmiş olur. Kaslarınızın azalması yağ yakan fabrikaların küçülmesi gibidir, maalesef metabolizmanızda kalıcı bir yavaşlama meydana getirir.
Böylece hızla yeniden kilo alınır. Diyette dengeli ve doğru karbonhidrat tüketimi kas kaybını engeller ve yağ yakımını destekler. Burada önemli olan doğru karbonhidratı tercih etmektir. Tam tahıllı besinler, kuru baklagiller ve meyveler kompleks karbonhidratlardır, lif içerirler ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olurlar.