Veysel Göktekin: Karaman'ın bu sorunu korona ile yarışıyor
Normalleşme süreciyle birlikte ise yakın geçmişteki anormallikleri de gün aşırı tekrar duymaya başladık.
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs covid-19, hepimizin yaşamını büyük ölçüde etkisi altına aldı ve hayatımızı değiştirdi. Normalleşme süreciyle birlikte ise yakın geçmişteki anormallikleri de gün aşırı tekrar duymaya başladık.
Koronavirüs nedeniyle çok sayıda işyeri kapandı. Yüz binlerce insan işini kaybetti. Devletimiz bütün kurumları ile birlikte bu olumsuzluklar karşısında gereken tedbirleri aldı ve almaya devam ediyor. Bundan en küçük bir şüphemiz yok. Ancak, milletin sırtından karlarına kar katan bankalar, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri, özel bankalar ve bazı büyük işletmeler her nedense bu olumsuz durumda dahi fırsatçılık yapmaktan geri durmadılar.
Öğrenciler, çalışanlar, esnaflar, çiftçiler, üreticiler, iş yerleri, babalar, anneler, çocuklar, yaşlılar…
Herkes bu virüsün etkilerinden nasibini bir şekilde aldı ve almaya devam ediyor.
Hayat normale dönüyor diye umutlanıyoruz. Ancak, bir rehavet var insanlarda. Virüsü ciddiye almayan çok insan var. Sanki virüse meydan okur gibi bir halleri var. Oysa koronavirüs bizimle dalga geçmiyor, açık açık tehdit ediyor. Bu virüs, ne makam diyor, ne etiket, ne kimlik.. Kime bulaştıysa alıp götürüyor.
Koronavirüs yüzünden okullar kapandı sanki hayat durdu. Okullar, iş yerleri, yollar, iletişim, ülke içi-şehirlerarası ulaşım durmuştu. Derken virüs salgının yavaşlaması nedeniyle devletimiz bazı yasakları hayatın normale dönmesi adına kaldırdı ve halende kaldırmaya devam ediyor. Ama virüs yok edilmiş değil, her gün vakalar artıyor. Virüs yüzünden ölümler devam ediyor. Hastalığın hızının azalmasıyla birlikte kendimize gelelim derken, pandemi sürecinde azalmaya başlayan olaylar yasakların kalkmasıyla birlikte yine arttı. Son 15-20 gündür özellikle Karaman'da bıçaklı, silahlı kavgalar arttı. Bir hiç uğruna cinayetler işlendi. Silahlı bıçaklı kavgalarda çok sayıda insan hayatını kaybetti, çok sayı da insan da yaralandı. Sosyal medyada birçok kullanıcı şehrin ‘Teksas’ gibi olduğunu sıklıkla dillendirmeye başladı. Bu olaylar arasında tüm kamuoyuna açık bir şekilde önemli bir çağrı yapıldı. Bu çağrı; Kentin suça karışan çocuk ve gençlerinin Teksaslı değil Karamanlı olduklarını, çözüm bekleyen bir problem olarak bir kez daha önümüze getirdi.
Tahminimce; ülkemin en büyük sorunu korona değil cehalet, Karaman'ın en büyük sorunu da silahlı-bıçaklı olaylar. Son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle MHP Karaman İl Başkanı Sayın Mahmut Ünüvar'ın gençleri suça sürükleyen etkenlerin titiz bir çalışma ile tespit edilip önlem alınması gerektiğini belirten açıklaması yerinde bir açıklama olmuş. Sayın Ünüvar açıklamasında son günlerde yaşanan tatsız olaylarla ilgili çok güzel tespitler yapmış ve çalıştay yapılıp konunun derinlemesine araştırılarak çözüme kavuşturulması önerisinde bulunmuş. Umarım Sayın Mahmut Ünüvar'ın açıklamalarını yetkililer dikkate alır.
Bence de Karaman'da yaşanan asayiş sorunu yalnızca güvenlik güçlerinin çözeceği bir sorun değil. Bu olayların önlenmesi için sosyal tarafların ilgili kurumların hemen harekete geçmesi lazım. Lafla, sözle değil, hasbi niyetle meseleye eğilmemiz doğru olur. Çalıştay davetinde bahsedilen genişlikteki bir çalışmadan ‘Kesin çözüm’ diyebileceğimiz tespit ve önerilerin çıkacağına olan inancım tamdır. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Yorum: Veysel Göktekin
İlgili çalıştay daveti haberi: