Ünver; Karaman'ın sorunlarını TBMM'ye taşımaya devam edeceğim

ABONE OL

CHP Karaman Milletvekili Avukat İsmail Atakan Ünver, düzenlediği basın toplantısı ile TBMM'deki 3 yılını değerlendirdi. 

Reklam
Reklam

Bir otelde gerçekleşen ve basın mensuplarının büyük ilgi gösterdiği toplantıya CHP İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, Merkez İlçe Başkanı Ahmet Recai Evcen, Kadın Kolları Başkanı Gülsen Kayserilioğlu Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Durmaz, Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Fatmanur Yavuz’da katıldı. Milletvekili Ünver, burada yaptığı konuşmasında, Karaman’ın birçok sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdığını söyledi.

Karaman’ın milletvekili olarak 3 yıllık yasama dönemimde, 11 kanun teklifi, 95 yazılı soru önergesi, 11 araştırma önergesi, 85 genel kurul konuşması,18 komisyon konuşması ve 214 araştırma önergesinde imzasının olduğunu belirten Ünver,” Milleti temsil görevimizin üçüncü yılındayız. Tabi bu süreçte neler yaptık, neler paylaştık, neler yapamadık. En az bu konular hakkında konuşalım istedim. Ben her yıl ne yapabildiysek onları kamuoyuyla, seçmenlerimizle, hemşerilerimizle paylaşmaya çalıştım. İlk yıl bunu hazırladığımız bir video ile ikinci yıl ise Sesimiz adıyla çıkardığımız bir dergiyle gerçekleştirmiştik. Bu yıl da sizlerle yüz yüze gelerek çalışmalarımızı paylaşmak istedik. Bize tevdi edilen görevin hesabını her yıl vermeye çalışıyoruz" dedi.

Ünver, kendisinin iktidarın değil, muhalefet partisinin milletvekili olduğunu belirterek, "Bizim yapabildiklerimiz bize verilen görev doğrultusunda yasama faaliyeti çerçevesinde meclis genel kurul konuşmaları, kanun teklifleri, soru önergeleri ile bakanlıkların cevaplaması gerektiğini düşündüğümüz konularda soru önergeleri verdik. Konuşmalar yaptık. Ama meclisin aritmetiğinde soru önergeleri dışında yaptığımız işlerin bizim lehimize sonuçlanması için bir meclis aritmetiğinin oluşması gerekiyor. Bugüne kadar 3 yıllık meclis grafiğini gördüğümüzde muhalefetin hiçbir teklifinin ne komisyonlarda ne genel kurulda meclisten geçme şansı olmadı.

Araştırma önergeleri kabul edilmedi. Öyle bir atmosferdeyiz. Böyle olunca biz sadece vatandaşın dertlerinin mecliste sözcülüğünü yapabiliyoruz. Gerekli yerlere iletiyoruz, gereğini yaparlarsa da onların tercihidir. Bazen hakkımda eleştiriler oluyor icraatı nelermiş, Karaman'a ne yapmış gibi. Şimdi iktidar yetkisini birisine vermişsiniz, birisine de muhalefet yetkisi vermişsiniz. Muhalefet yetkisi verdiğinizden icraat bekliyorsunuz.

Bu eşyanın tabiatına aykırı bir durum. Dolayısıyla biz muhalefet görevimizi yapacağız. İktidar da iktidar görevini yapacak. İcraat yapacak. Memleketin sorunlarını çözecek. 16 Nisan'dan sonra siyasetin yapısı da değişti aslında. Meclisin görevi farklı, yürütmenin görevi farklı, yasama zaten ayrı. Biz hala eski pratiklerle değerlendirme yapıyoruz. Anayasa'ya göre Meclisin icra üzerinde bir yetkisi yok.

Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olduğu için ikisi birbirine yetmiş durumda. Dolayısıyla vatandaşın da kafası karışıyor. Yani Meclis ne iş yapar, milletvekili ne iş yapar, bakanlar nereden geldi filan bu çok aydınlanabilmiş değil. Biraz da üzerimize uymayan bir elbise oldu. Ama biz vatandaşımızı aydınlatmak için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu. 

“Karaman’ın en büyük sorunu tarımsal sulamadadır” 

Ünver, Karaman'da tarım alanında yaşanan en büyük sorunun sulama olmadığını belirterek, KOP, Mavi Tünel gibi Karaman'ın su sıkıntısını çözecek olan projelerin 15 yıldır tamamlanamadığını ne zaman bitirileceği yönünde de iktidar yetkililerinin herhangi bir zamanlama taahhüdü olmadığını belirterek, "Kooperatiflere ait kuyular yeraltı su kaynaklarının çekilmesi nedeniyle neredeyse tamamen kurumuş durumda.

Bu nedenle kooperatifler şahıs kuyularından su alarak çiftçinin ürününü sulamaya çalışıyor. Görevde olduğumuz bu 3 yılda sulama sorununu çözemediğimiz gibi, elektrik giderlerine çözüm bulamadık. Sulama ve elektrik maliyetleri çiftçiyi önemli ölçüde sıkıntıya sokan sorundur. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde 6 ilde tarımsal sulamada kullanan elektrik Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmeye başladı. Aynı sistemin Orta Anadolu'da da yapılsın. Orta Anadolu'nun özelliği yeraltından çekilen suyla en fazla sulama yapan bölge Orta Anadolu. O 6 ilde yapılabilen sistem neden bu bölgede de yapılmıyor onu araştırmamız gerekiyor" dedi.

Ünver, Hızlı Tren hattının açılmasının da artık yılan hikayesine döndüğünü belirterek, "Konya Milletvekilimizin birisi geçtiğimiz günlerde Uluslararası elektrifikasyon işlemlerinin tamamlanamaması nedeniyle hattın açılışının Eylül ayını bulabileceğini söyledi. Muhtemelen öyledir. Ben size başka bir şey daha söyleyeyim 14 Temmuz itibariyle müracaatları biten iki tane ihale var kağıt üzerinde.

Karaman Gar'daki eksikliklerin giderilmesi ve Çumra Garındaki eksikliklerin giderilmesi ile ilgili iki ihale var. İş bitim süreleri 90 gün. Tabi bu süreyi idarenin uzatma yetkisi var. İhalenin yapılması, yüklenicinin belirlenmesi gibi süreç var. Hızlı Trenle ilgili gidişat böyle. Umarım bu yıl bitmeden açılır" diye konuştu.





karaman karaman haber