Sağım yapan üretici şaştı kaldı, kovandan şifa deposu beyaz bal çıktı

ABONE OL

Bin 500 rakımda arıcılık yapan İsmail Çetin, sezonun çok verimli geçtiğini belirterek, sağım sürecinde beyaz bal görünce büyük bir şaşkınlık yaşadıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Koç Mahallesi'nde arıcılık yapan İsmail Çetin, sağım döneminde karşılaştığı beyaz bal karşısında büyük bir şok yaşadı.

İspir'de bin 500 rakımda arıcılık yapan İsmail Çetin, sezonun çok verimli geçtiğini belirterek, sağım sürecinde beyaz bal görünce büyük bir şaşkınlık yaşadıklarını söyledi.

Çetin, Sezonumuz çok iyi geçti. Bu sene üretimlerde farklı bir durum ortaya çıktı. Beyaz bal üretimi oldu. Hangi kovandan oldu bunu fark edemedik. Kristalize olmuş bal değil. Tamamen doğal orijinal beyaz bal. Dededen babadan balcıyız. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştık. Muhtemel çiçekten kaynaklandığını düşünüyoruz. Analiz yaptırmayı düşünüyoruz diye konuştu.

Mahallede devletin verdiği desteklerle üretime katkı sağlamaya devam ettiklerini dile getiren İsmail Çetin, arı evinin yanı sıra İspir fasulyesi de ektiklerini dile getirdi.

Beyaz bal nedir?

Genellikle Kafkas arıları denilen türlerin ürettikleri beyaz renkli bal için bu tabir kullanılıyor. Şifa deposu olarak bilinen bu tür bal, Kafkas bölgesinin yüksek rakımlı bölgelerinde üretiliyor.

Ülkemizde özellikle Ardahan ve Artvin illerinde sıklıkla bulunabilen beyaz bal, genleriyle oynanmamış doğal bir üründür. Bu balı üreten arılar (Kafkas arıları) arı cinsleri arasında en uzun dile sahip olanlarıdır.

Dil uzunluğu 6.6 ile 7.25 mm olan bu arılar, sağlığa çokça faydaları olan beyaz balı üretirler. Bala tadını veren doğadaki endemik çiçekler olduğu kadar yerleşim yerlerinden oldukça uzakta olmasından kaynaklı temiz hava yapısıdır.

Krem renginde olan beyaz bal zaman zaman kristalleşme gösterebilir. Kızgız ve Kazak halklarında geleneksel bir üründür.
















beyaz bal nedir bal beyaz olurmu beyaz bal olurmu beyaz balı hangi arılar üretir beyaz bal hastalık mı