Merkez Bankası, Eylül ayı faiz kararını açıkladı

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayı faiz kararını açıkladı. Geçtiğimiz ay faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit tutan TCMB Para Politikası Kurulu, bu ay da beklentilere paralel olarak faizi yüzde 50’de sabit bıraktı. Karar, Merkez Bankası Başkanı Yaşar Fatih Karahan başkanlığındaki toplantının ardından duyuruldu.

Yurt İçi Talepte Yavaşlama ve Dezenflasyon Beklentisi

TCMB'nin açıklamasında, ağustos ayı enflasyon verilerinin genel eğiliminde belirgin bir değişim gözlemlenmediği, ancak üçüncü çeyreğe dair göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve bu durumun enflasyon üzerindeki baskıyı azalttığını teyit ettiği vurgulandı. Ayrıca, temel mal enflasyonunun sınırlı bir artış göstererek düşük seviyelerde kalmaya devam ettiği, hizmet enflasyonunda ise yılın son çeyreğinde bir iyileşme beklendiği ifade edildi. Kurul, dezenflasyon süreciyle ilgili risklerin devam ettiğine dikkat çekti.

"Dezenflasyon Süreci Güçlenecek"

Para politikasında izlenen sıkı duruşun, yurt içi talepteki dengelenme, Türk lirasının reel değer kazanması ve enflasyon beklentilerinin düzelmesiyle birlikte enflasyon eğiliminde düşüşe yol açacağı ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği belirtildi. Bu çerçevede, faiz oranının sabit tutulmasına karar veren TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı tedbirli duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Aylık enflasyon eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceği ifade edilirken, enflasyon beklentilerinde ciddi bir bozulma olması durumunda ise para politikası araçlarının kararlı bir şekilde devreye sokulacağı dile getirildi.

"Sterilizasyon Araçları Etkin Kullanılacak"

TCMB, kredi ve mevduat piyasalarındaki beklenmedik gelişmeler karşısında parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati önlemlerle destekleneceğini ve likidite koşullarının yakından izleneceğini belirtti. Açıklamada, sterilizasyon araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya devam edileceği vurgulandı.

Para Politikası Kurulu, faiz kararlarını belirlerken, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulunduracağını ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak uygun parasal ve finansal koşulları sağlayacağını ifade etti. Kurulun, enflasyon göstergelerini dikkatle takip edeceği ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçları kararlılıkla kullanacağı belirtildi. Kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağı da ayrıca vurgulandı.

merkez bankası eylül faiz kararı merkez bankası faiz kararı