Karaman'da 500 bin liraya ev sahibi olmanın yolu
Karaman’ı hiç tanımayan birine göstersek, insanların sırtındaki konut-kira yükünü görmesi zor değil. Yani asıl meseleyi görmek, kör olana bile gayet açık ve net. Konut fiyatlarının ve kira bedellerinin artışıyla, bu yük her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Peki, bu çıkmazdan nasıl kurtulabiliriz? İşte cevabı..
Bir şehirde konut fiyatlarının ve kira bedellerinin normalin üzerine çıkması, çoğu zaman arz ve talep dengesizliğinden kaynaklanır. Talep, gökyüzüne yükselirken, arz yetersiz kalır ve bu da fiyatları uçurur. Ancak, bu süreçte kamu eliyle yapılan konutlar, adeta bir ışık huzmesi gibi parlar ve umut dolu bir geleceğin habercisi olur. Kamu eliyle yapılan konutlar, öncelikle toplumun geniş kesimlerine hitap eder. Bu konutlar, sadece gelir seviyesi yüksek olanların değil, farklı metrekarelerde yapıldığından her kesimden insanın erişimine açıktır. Bir kooperatif çatısı altında şekillenen bu projeler, toplumsal dayanışmanın ve ortaklığın en güzel örneklerindendir.
Cazip fiyatlı konutlar; sadece maddi açıdan değil, aynı zamanda toplumsal denge açısından da hayati öneme sahiptir. Yüksek konut fiyatları, gelir eşitsizliğini derinleştirir ve toplumsal huzursuzluklara zemin hazırlar. Ancak, kamunun müdahalesiyle yapılan konutlar, bu dengesizliği azaltır ve toplumsal barışın temel taşlarından biri haline gelir. Artan fiyatları dizginleme noktasında cazip fiyatlı konutlar, kritik bir rol oynar. Bu konutlar, piyasadaki rekabeti artırır ve talebi karşılar. Böylece, fiyatlar kontrol altına alınır ve toplumun geniş kesimlerine daha adil bir yaşam sunulur.
Bu konutlar neden ucuz
Karaman’da güncel fiyatlar baz alındığında bir ev yapmanın metrekare birim maliyeti 17 bin lira. Yani brüt 55 metrekare olan 1+1 daire 935 bin, brüt 85 metrekare olan 2+1 daire 1 milyon 445 bin ve brüt 120 metrekare olan daire de 2 milyon 40 bin lira maliyetle yapılıyor. Buna, inşaatı yapan müteahhidin kâr marjı da eklendiğinde ise fiyatlar uçuyor. Belediye öncülüğünde kurulacak kooperatif tarafından yapılan konutlarda ise bu fiyatlar şaşırtıcı şekilde düşüyor.
Şöyle ki; bu konutlar için kullanılacak arsalar belediye ve hazine arazisi olacağından arsa maliyeti yok, yani inşaat metrekare birim maliyeti 11 bin liraya kadar düşüyor. Temel kazı, alt yapı çalışmaları ve proje işleri de belediye imkânlarıyla yapılacağından bu rakam daha da aşağı inebiliyor. Belediyenin, bu kooperatifi sosyal belediyecilik adına kâr gütmeden çalıştıracağı da düşünüldüğünde; 1+1 evin fiyatı 500 bin, 2+1 evin fiyatı 935 bin ve 3+1 evin fiyatı ise 1 milyon 320 bine düşüyor. Kısaca belediye öncülüğünde kurulması planlanan kooperatif ve devamındaki konut projesi Karaman için, Karamanlı için çok büyük bir fırsat.
Peki, ucuz konut sahibi nasıl olunur?
Mevcut belediye yönetimi, suya ve belediye otobüslerine zam yapmadığını belirterek, önümüzdeki 5 yıl için yeniden seçilmek suretiyle yetki istiyor. Savaş Kalaycı yönetimindeki belediye döneminde; gelmesi muhtemel su faturası zamsız yansıdığından 50 lira, belediye otobüs ücretleri de yine zamsız kullanıldığından 150 lira aylık avantaj sağlıyor. Sürekli belediye otobüsü kullanan biri olduğunuzu varsayarsak avantajınızın 250 liraya çıktığını düşünebiliriz.
Oysa bir aile için en büyük gider kalemi konut-kira gideri olduğundan, mevcut belediye yönetiminin değişip Mevlüt Akgün’ün göreve gelmesi demek, aylık 5 bin ila 10 bin lira arasında bir avantaj demek. Üstelik bu Akgün’ün, açıkladığı sadece bir projede ortaya çıkan avantaj! Burada, hesabı kitabı yapmak bizlere düşüyor. 31 Mart’ta yapacağımız doğru tercih bizi bir ev sahibi yapabilirken, yanlış tercih 5 yıl boyunca soğuk su içmemize neden olabilir. Gelin, vereceğimiz doğru tercihlerle avantajımızı artıralım..
Haber & Yorum / Karamanca.net / Ayvaz İhsan Tekir