İmplant Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hızla gelişen teknoloji modern tıbbı ve doğal olarak diş hekimliğini de fazlasıyla etkilemektedir. Bu sayede eksik olan dişlerin sağlık ve kozmetik açıdan sorun olmaktan çıkarılmasında, köprü ve proteze alternatif olarak implant tedavisi kullanılmaktadır.
İmplant tedavisi İstanbul ve diğer illerimizde son dönemlerde en çok ilgi gösterilen yöntemlerden biridir. İmplant aslında eksik olan dişlerin tedavi edilebilmesi için çene kemiğinin içerisine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalara verilen isimdir. Bu vidaların üzerine diş protezinin yerleştirilmesi ile yapılan implant tedavisi komşu dişlerde herhangi bir zarara neden olmadığı için oldukça avantajlıdır. Diş kökü görevi gören implant sayesinde hastalar kendi doğal dişleri gibi rahat bir şekilde yemek yiyebilir, gülebilir ve konuşabilirler.
İmplant tedavisi 18 yaşını doldurmuş, çene ve yüz gelişimi tamamlanmış kişilere uygulanabilir. Bununla birlikte implant tedavisi uygulanmadan önce hastanın çene yapısının implant tedavisine uygunluğunun tespiti için röntgen çekilir.
İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İmplant tedavisi için genellikle bir hafta yeterli olduğu gibi kendinden eriyebilen dikişler sayesinde tedavi bir gün içerisinde de gerçekleştirilebilir. Ancak bu durumda geçici protez yapılamaz. İlk aşama implant tedavisidir ve ikinci aşamada yaklaşık 3 - 6 aylık bir süre içerisinde implantın kemiğe kaynaması beklenir. Ardından yaklaşık bir hafta içerisinde implantın üzerine gelecek porselenler yapılır. Cerrahi bir işlem olan ve genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilen implant tedavisinde tek bir implantın yapım süresi yaklaşık 10-15 dakika sürer.
İmplant tedavisi lokal anestezi ya da hafif bir sedasyon altında yapılır. Hasta muayene edilerek röntgen çekilir. Çene kemiklerinin ve dişlerin ölçüleri alınır. İmplant tedavisinde iki alternatif bulunur. İlk yöntemde implantlar yerleştirilir ve geçici başlık takılır. İkinci alternatifte ise implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılarak iyileşmesi için bırakılır ve protez başlıklar iyileşme sürecinden sonra takılır. Her iki durumda da geçici köprü yerleştirilerek alt çene için 3, üst çene için 6 ay iyileşme süreci beklenir.
Zirkonyum implantlar, titanyumdan yapılan implantların direncini artırmaya yönelik olarak kullanılan yeni kuşak implantlar olup özellikle dar çene kemiğinde dayanıklılığın artırılması için tercih edilir. Zirkonyum aynı zamanda diş kaplamalarında da kullanılır. Doğal dişe yakın beyazlıkta olup ışığı yansıtan zirkonyum dayanıklılığının yanı sıra estetik açıdan da avantajlıdır. Zirkonyum zaman içerisinde renk değiştirmez, aşınma yapmaz ve ağızda metal tadı bırakmaz.
İmplant tedavisinin yanı sıra porselen diş kaplama da sıkça uygulanan yöntemlerdendir. Porselen kaplama, diş kaybının yaşandığı bölgeler için kullanılmakta olup diş bozukluklarının giderilmesini ve hastanın estetik bir görünüme erişmesini sağlar. Porselen diş kaplama fiyatları İstanbul ve diğer illerde belirlenirken birçok farklı etken göz önünde bulundurulur.
Diş Beyazlatma Yöntemini Denediniz mi?
Bembeyaz bir gülümsemeye sahip olmak kadın erkek herkesin hayali olsa da bazen kişinin doğal diş rengi bazen de gün içerisindeki tüketim alışkanlıkları nedeniyle bu her zaman mümkün olmaz. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması da çoğunlukla dişlerdeki sararmaların önlenmesi için yeterli olmaz. Bazı dişlerde doğumsal ya da antibiyotik kullanımı gibi sonradan gelişen nedenlerde dişlerde içsel renklenmeler oluşabilir. Bunun yanı sıra çay, kahve, sigara, şarap, meyve suyu kullanımı da dişlerin dışsal renklenmesine neden olabilir. Tüm bu etkenler sonucunda dişlerin doğal beyazlığı gölgelenmiş olur.
İdeal diş beyazlığına sahip olmak isteyen kişiler arasında büyük ilgi gören diş beyazlatma İstanbul ve diğer metropollerde sıkça uygulanan yöntemlerdendir. Teknolojideki gelişmeler sonucunda beyaz dişlere sahip olmanın giderek kolaylaştığı söylenebilir. Diş beyazlatma diğer bir deyişle Bleaching, diş taşı temizliğinin ardından hastalara uygulanan polisaj işleminden oldukça farklı özelliktedir. Diş beyazlatma ofis tipi beyazlatma ve ev tipi beyazlatma olarak iki farklı yöntemle uygulanabilir. Ve diş beyazlatma işlemi ile dişin kendi renk tonunun 2-3 ton açılması mümkündür.
Ofis tipi diş beyazlatma, diş hekimi tarafından klinik ortamında uygulanır. Ev tipi diş beyazlatma yönteminde ise hastadan ölçü alınır ve diş hekimi tarafından hastanın ölçülerine uygun şeffaf bir plak verilir. Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde kullanılmakta olanlara oranla daha düşük oranlı beyazlatma ajanları içeren jeller sayesinde hasta evde kendi kendine uygulayabilir.
Diş beyazlatma işlemleri sonrasında özellikle sigara, çay, kahve ya da yaşa bağlı diş renklenmeleri olan hastalarda son derece tatmin edici sonuçlar alınması mümkündür. Diş beyazlatma işleminden alınan sonuç, kişinin diş yapısına bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte ortalama 6 ay ile 2 yıl arasında kalıcılık gösterir.
Bu yöntem dışında hastaların eczanelerden temin edebildiği “over the counter” olarak nitelendirilen beyazlatıcı diş macunu, ağız gargarası gibi ürünler de diş beyazlatma amacına yönelik olarak kullanılabilir. Ancak bu ürünlerin etkisi, diş hekimi kontrolünde gerçekleşen diş beyazlatma yöntemlerine kıyasla çok düşüktür. En doğru yöntem diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatma işleminden sonra hekim tavsiyesi ile bu tür ürünlerin kullanımına başlanmasıdır.