Bu şehir nasıl sevilir?
Millî Eğitim Bakanlığı himayesinde başlatılan ve Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen "Öğretmen Akademileri" etkinlikleri kapsamında, Şehir ve Kültür Akademisi’nde eğitimci ve yazar Burhan Yemiş bir konuşma gerçekleştirdi. "Bir Şehir Nasıl Sevilir?" başlıklı program, Gazi Kültür Sanat Merkezi’nde öğretmenlerin katılımıyla düzenlendi.
“Aşkın Gözü Kördür, Peki Bir Şehri Sevmek?”
Konuşmasına eğitimcileri selamlayarak başlayan Burhan Yemiş, eski bir deyim olan “aşkın gözü kördür” ifadesini, bir şehri sevmekle ilişkilendirerek şu sözlerle açıkladı: “Niye eskiler aşkın gözü kördür demişler? Çünkü aşkın gözünün körlüğü kimlik aramaz. Ancak bir şehri sevmek kimlik isteyen bir eylemdir. Eğer bir şeyi seviyorsak ne olduğunu ve kim olduğunu biliyoruz demektir. İçinde yaşadığımız şehre aşık isek onun eksikliklerini görmüyorsak, eleştirmekten korkuyorsak ve her şeyiyle kabul ediyorsak, bir gün bu şehirle aramıza bir soğukluk girme ihtimali vardır. Divan edebiyatındaki anlamıyla düşünürsek, bir şehri sevmek mümkün ve ömrümüzün son nefesinde hissettiğimiz en güçlü duygulardan biri olabilir.” dedi.
“Karaman başkent olma ruhunu taşıyor.”
Eğitmen ve yazar Burhan Yemiş, neden bu başlığı seçtiğini şu sözlerle dile getirdi: “9 yıl boyunca arkadaşlarımızla İmaret Dergisi’ni çıkardık. Bu süreçte şehre karşı ilgim arttı. 1996 yılında Toplumsal Tarih Vakfı’nın İstanbul dergisini gördüğümde şehir üzerine okumalar yapmaya başladım. Karaman’da 17 yıldır yaşıyorum ve 4 yıl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde çalıştım. Bu süre zarfında şu tespiti yaptım: Biz Karaman’ı tanımadan tanıtmaya, anlamadan anlatmaya çalışıyoruz. Karaman bir başkenttir ve bu kimliğin izlerini aradığınızda bulabilirsiniz. Bence Karaman başkent olma ruhunu hâlâ taşımaktadır.” diye konuştu.
Programın sonunda, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, konuşmasından dolayı Burhan Yemiş’e günün anısına hediye takdim etti.