Ahura Mazda kimdir, Ahura Mazda nedir
Ahura Mazda, Zerdüşt inancında yüce tanrıdır. Zerdüşt'ün iddiası, Ahura Mazda'nın evreni ve kozmik düzeni yarattığıydı. Bu inanç sisteinde Ahura Mazda ikiz ruhları da yaratmıştır. İşte Ahura Mazda hakkında bazı kaynaklardan görüşler.
Ahura Mazdā , (Avestanca: "Bilge Lord") aynı zamanda Ormizd veya Ormazd'ı heceledi, eski İran dininde , özellikle İran peygamberi Zerdüşt'ün dini sistemi olan Zerdüştlükte yüce tanrı ( yaklaşık MÖ 6. yüzyıl ; Yunanca adı Zerdüşt). Ahura Mazdā, Pers kralı I. Darius ( MÖ 522-486'da hüküm sürdü ) ve halefleri tarafından tüm tanrıların en büyüğü ve adil kralın koruyucusu olarak tapındı .
Zerdüşt'e göre Ahura Mazdā evreni ve sürdürdüğü kozmik düzeni yaratmıştır. İkiz ruhları yarattıSpenta Mainyu ve Angra Mainyu (Ahriman )—gerçeği, ışığı ve yaşamı seçen eski hayırsever; ve ikincisi yıkıcıdır, aldatmayı, karanlığı ve ölümü seçer. Ruhların birbirleriyle olan mücadelesi dünya tarihini oluşturur ve insanlığın sürekli karşı karşıya kaldığı iyi ve kötü arasındaki seçime yansır.
Avesta'ya yansıyan Zerdüştlük'te , Spenta Mainyu ile özdeşleştirilir ve Angra Mainyu'ya doğrudan karşı çıkar. Ahura Mazdā her şeyi bilendir, cömerttir, aldatmaz ve iyi olan her şeyin yaratıcısıdır. İyi ve kötü ruhlar, karşılıklı olarak sınırlayıcı, birlikte ebedi varlıklar olarak tasavvur edilir, biri yukarıda, diğeri aşağıdadır ve savaş alanı olarak ikisinin arasında dünya vardır. Geç kaynaklarda (MS 3. yüzyıldan İTİBAREN ),Zurvān ("Zaman"), Ormazd'ın nihai zaferine kadar dönüşümlü olarak dünya üzerinde hüküm süren ikizler Ormazd ve Ahriman'ın babası yapılır.
bundan bir şey anlayışın bir kısmı şuna yansır:Maniheizm , burada Tanrı'ya bazen Zurvān denir, Ormazd ise karanlığın yıkıcı ruhu tarafından mağlup edilen ancak Tanrı'nın ikinci yayılımı olan Yaşayan Ruh tarafından kurtarılan İlk İnsan'ın ilk ortaya çıkışıdır.
Spenta Mainyu (Zerdüşt tanrısı)
Spenta Mainyu , Zerdüştlükte , Yıkıcı Ruh Angra Mainyu'ya karşı Bilge Ahura Mazdā tarafından yaratılan Kutsal Ruh .
Spenta Mainyu, Bilge Lord'un kendisinin bir yönüdür. Ahura Mazdā, Kutsal Ruh aracılığıyla yaşam ve iyilik yaratır. Zerdüşt inancına göre Spenta Mainyu, gökyüzü, su, toprak, bitkiler ve henüz doğmamış çocuklar gibi birçok alemi ve yaratığı korur ve bakımını yapar.
Varuna (Hint Tanrısı)
Varuna , Hindu mitolojisinin Vedik evresinde, egemen tanrı, ilahi otoritenin kişileştirilmesi. O, gök aleminin hükümdarı ve kozmik ve ahlaki yasanın ( rita ) savunucusudur; Şefi olduğu Adityas ( bkz. Aditi ). Sık sık ortaklaşa çağrılırEgemenliklerinin daha hukuki tarafını temsil eden Mitra - bir insan ile diğeri arasındaki ittifak - Varuna ise büyülü ve spekülatif yönleri - tanrılar ve insanlar arasındaki ilişkiyi temsil ediyor. Zerdüşt tanrısına çok yakındır.Ahura Mazda . Daha sonraki Hinduizm'de Varuna daha az rol oynar. Batının koruyucusudur ve özellikle okyanuslar ve sularla ilişkilendirilir. Bu nedenle, genellikle nehir tanrıçaları ona eşlik eder.Ganga veYamuna.
Eski İran dini
eski İran dini , İran platosunda ve sınır bölgelerinde ve ayrıca Orta Asya'nın Karadeniz'den Hotan'a (modern Hotan, Çin) kadar olan bölgelerinde yaşayan, kültürel ve dilsel olarak ilişkili eski halk grubunun çeşitli inanç ve uygulamaları.
Bozkırları işgal eden kuzey İranlılar (Klasik kaynaklarda genellikle İskitler [Saka] olarak anılır), güney İranlılardan önemli ölçüde farklıydı. Mezopotamya'dan, özellikle Batı İran'dan çok şey ödünç alınmış olsa da , din ve kültürde , hem kuzey hem de güney İranlıların Hint Yarımadası'nın Hint-Aryan dilini konuşan eski halklarıyla pek çok ortak noktası vardı . En azından Medyan imparatorluğunun yükselişinden bu yana, İran dini ve kültürü, Orta Doğu'nun İran üzerinde olduğu gibi Ortadoğu üzerinde de derin bir etkiye sahip olmuştur .
Bu açıklama, Ahameniş hanedanının Büyük İskender tarafından fethini, bu etkiler daha sonraki tarih boyunca devam etmiş ve İran dininin bazı biçimleri günümüze kadar sürmüş olsa da, eski İran dini döneminin kapanışı için biraz keyfi bir tarih olarak alacaktır. gün. Aynı zamanda Zerdüştlük dışında, mümkün olduğunca eski İran dinini de ele alacaktır . Aksi belirtilmedikçe, İran adlarının ve terimlerinin tüm yazımları, genellikle Zerdüşt kanonunun Avestaca yazımlarından farklı olan yeniden oluşturulmuş biçimlerde verilmiştir.