Akıllara durgunluk veren harcama: Hizmet mi, Vurgun mu?

Akıllara durgunluk veren harcama: Hizmet mi, Vurgun mu?
Editör: Karamanca
22 Ağustos 2024 - 13:39 - Güncelleme: 23 Ağustos 2024 - 16:11




Karaman Belediyesi, 2023 yılına ait faaliyet raporunu yayımladı. Resmi internet sitesinde paylaşılan raporda, Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün toplam harcamasının 182,4 milyon lira olduğu açıklandı.

Karaman’ın merkez nüfusu 176 bin civarındayken, bu harcama kaleminin büyüklüğü dikkat çekiyor. Karşılaştırmalı olarak Sinop ve Burdur gibi benzer nüfuslu illerle kıyaslandığında, Sinop’un temizlik işleri müdürlüğünün harcaması 25 milyon lira, Burdur’un ise sadece 5 milyon lira olarak kaydedildi.

Bu çarpıcı fark, Karaman’da neyin farklı olduğunu sorgulatan sorular doğuruyor. Yıl boyunca belediyenin 1269 kez doğrudan teminle harcama yaptığı da raporda belirtiliyor. 260 iş günü baz alındığında, her iş gününe ortalama beş doğrudan temin harcaması düştüğü görülüyor. Bu yöntem, 250 bin lira altındaki alımların ihalesiz yapılmasına olanak tanıyor ve süreçteki şeffaflık eksikliği akıllarda soru işaretleri oluşturuyor.

Karaman halkı, bu harcamaların şehrin temizliği ve refahı için mi, yoksa başka amaçlar doğrultusunda mı kullanıldığını merak ediyor. Özellikle Sinop ve Burdur gibi benzer illerin çok daha düşük bütçelerle temizlik hizmetlerini sürdürmesi, Karaman Belediyesi’nin harcamalarının makuliyetini sorgulayan eleştirileri beraberinde getiriyor.

Ortaya çıkan tablo, belediyenin mali politikalarının ne kadar denetlenebilir olduğunu ve kaynakların ne kadar etkin kullanıldığını tartışmaya açıyor. Vatandaşlar ise bu durumun hizmet mi, yoksa bir vurgun mu olduğunu sorguluyor.

YORUMLAR

  • 15 Yorum
  • Ömer
    3 hafta önce
    En son çöp konteyneri almışlar bir promosyon firmasından diye duymuştum. Promosyon firmaları kalem, takvim, ajanda işimden ne ara çöp konteyneri satar olmuşlar demiştim. Çıkan kokusu buymuş demekki! Savaşçığım, kara gözlü çingenem, kara biberim seni seçen halkına açıklamak ister misin? Yoksa senden kara olan hasan müdür mü açıklayacak? Gerçi o da gezmekten vakit bulamıyor çalışmaya? Belediyenin kiraladığı özel devasa aracıyla en fazla yakıt tüketen müdürmüş dediler, hakkaten iş harici kullanılıyor mu, bu araçlar? Benim param ve sayın başkanın izni ile inşallah eşini dostunu gezdirmiyordur bu kapıya bile bekçi koyulmayacak zevatlar
  • Karamanlı
    3 hafta önce
    Parti yeni başlıyor...
  • kör değiliz
    3 hafta önce
    Buna hizmet demek için biraz saf olmak gerekmez mi? Kör olana bile açık seçik bir durum var ortada: milyonlarca lira temizlik işi adı altında savrulmuş. nereye harcanmış, hangi firmalarla iş tutulmuş bilen eden yok.
  • Garip
    3 hafta önce
    Bekleyin görün vekil olacak bu adam. Karaman garip bir şehir oldu :)))))
  • Savaşçı
    3 hafta önce
    Ölümüne Savaş başkan. Yiyorsa benim paramı yiyor helal olsun.
  • Ömür
    3 hafta önce
    Allah'ım şunlara akıl ver, bunun gibiler yüzünden bize bela verme
  • Cihan
    3 hafta önce
    Seçimden önce başladınız böyle haberlere Savaş Bey oyları katladı Sayenizde 3 sene sonra milletvekili olacak rahatlıkla Allah razı olsun sizden
  • meclis ne yapar
    3 hafta önce
    Vallahi aklım duracak ne yani bu kadr harcamaya meclis üyeleri sessizmi kalmışlar. bir kişi çıkıp ne yaıyorsunuz demmeişmi.
  • gizli
    3 hafta önce
    Devletimiz gereğini yapacaktır ben inanıyorum. nokta
  • yazık
    3 hafta önce
    1269 doğrudan temin demek 317 milyonu aşkın bir parayı ihalesiz bir şekilde çıkış yaptın demek. milletin herşeyinden vergi alan şu maliyeciler belediyeye uğramazmı. devletin denetim mekanızması nerede. ihaleye çıksalar hangi firmaların kazancaağını kestiremeyecekler. o yüzden ihalesi bu yöntemle çıkmışlar hep milyonlarca lirayı
  • yok öyle
    3 hafta önce
    Tonlarca kurban poşeti alındığı yönünde de sitelerinde bilgiler vardı. Hem de seçim sürecinde ihaleye çıkıldı. yani ortada kurban bayramı falan yok. birde hadi aldın 20 ton kurban poşetini nerede dağıttım kime dağıttın 20 ton bu ya. karamanda 20 ton poşeti dolduracak kadar kurban mı kesiliyor
  • Karamanoğlu
    3 hafta önce
    Emsalimiz olan illeri kaça katlamışız harcamada? Yani buna göre Karaman'ın tüm sokakları bol döküp yalayacak şekilde olması gerekmez mi? Parkları temizleyen yok, pislik götürüyor her yeri.
  • vatandaş
    3 hafta önce
    kimin umurundaki milli yas günü konser yaptı adamlar. şehrin valiside oradaydı. artık üzülemiyorum bile. bir allahın kulu çıkıp nerede ulan tüyü bitmemiş yetimin hakkı diyecek mi bir gün
  • salih
    3 hafta önce
    yazık vallahi yazık. baksan öyle bir temizlik falan da yok yani. parklar pislik içinde. yollar ona göre nere harcamışlar bu parayı
  • Zeki Serin
    3 hafta önce
    Belediyemizin Temizlik işleri müdürü Erkin telekom'un akrabası Eczacı Hakan Doğançay'ın kardeşi Hasan Doğançay ne diyor bu duruma?