Reklam
Kibrit

Kibrit


Karaman'da Su Sorunu Nasıl Oluştu?

00 0000 - 00:00

Karamanda yağışların en fazla olduğu yılda su sıkıntısı çekiyoruz. 2014 Yılında yağışlarla ilgili olarak Yerel basında çıkan birçok haberlerde, ‘’yağışlar  Karaman’ın Yüzünü Güldürdü, Karaman!a yılın en fazla yağışı yağdı’’ Hatta bazı internet Sayfalarında Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan’ın resimleri eşliğinde ‘’Karaman da Ertuğrul Çalışkan bereketi’’ başlıkları atıldı. Bu Başlıklar insanın aklına gelince şimdi şöyle bir düşünceye sahip oluyor bu yağan kar ve yağmurlar siyasilerin bereketi ise şimdi bu su kesintisi ve su sıkıntısını ne diye açıklamamız lazım. Aynı yazının sabinin düşüncesi doğrultusunda buna da Ertuğrul Çalışkan kıtlığı mı demek gerekiyor. ?
Şimdi daha iyi ve sağlıklı bir analiz yapabilmek için geçmiş yılların yağış ortalamalarına bir göz atalım. 
Karaman’da en çok yağan kar 2003 yılında yağmıştı ve kayıtlara geçmişti. 26 Mart 2003 yılında yağan kar 44 santimetre olarak ölçülmüştü. 26 Kasım 2014 tarihinde yağan kar ise 47 santimetre olarak ölçüldü.


İŞTE SON YILLARIN YAĞIŞ ORTALAMALARI


1954-2013 yılı ortalaması 327,4 mm
2010 yılı ortalaması 330,5 mm
2011 yılı ortalaması 344,5 mm
2012 yılı ortalaması 300,7 mm
2013 yılı ortalaması 220,3 mm
2014 yılı ortalaması 407,4 mm


Mart 2015 de İlimiz Meteoroloji Müdürlüğünden alınan verilere göre 2015 yılı Şubat ayında il merkezine metrekareye toplam 47,8 kg/m² yağış düştü. 1980 – 2014 yılları arasında Karaman merkezde metrekareye düşen yağış miktarı ortalama yağışın 38,4 kg/m² olduğu kayda geçti. 
Şubat ayı içerisinde ilimiz merkezine ve Başyayla hariç ilçelerine düşen toplam yağış miktarları şöyle;


Karaman      : 47,8 kg
Ayrancı              : 14,5 kg
Ermenek         : 108,5 kg
Kâzımkarabekir   : 55,4 kg
Sarıveliler            : 221,8 kg


Bu oranlara bakıldığında 2014 ve 2015 yılları yağış oranlarında Karaman rekora gitmiştir. Ayrıca yılsonuna kadar bu yağış oranı 65 kg/m2 olacağı tahmin edilmektedir.
Bu verilere baktığımız zaman burada kuraklıktan dolayı sularda bir azalma olmaması gerektiği bunun başka nedenlerinin olabileceği ve bu nedenlerin kamuoyu ile paylaşılmadığı izlenimi oluşmaktadır. Çünkü yukarda verilmiş olan veriler bu doğrultudadır. Bundan önceki yağışların daha az olduğu dönemlerde böyle bir sıkıntının çekilmeyip yağışın en fazla olduğu bir dönemde bunun olması akıllarda bazı soru işareti bırakmaktadır. 
‘’Sosyal medya ve bazı basın organlarında, ‘’Başkan su sıkıntısı ile ilgili çalışmaları bizzat takip ediyor diyerek paylaşılan yazılarda bu sıkıntıların, yetkililerin açıklamalarına istinaden artan Tarımsal sulamaların, artan sıcaklıkların ve Akdeniz de gerçekleşen deprem nedeni ile yer altı sularının çekilmesi ihtimalinden’’ bahsetmiş ve kesintileri buna bağlamıştır.


Bence bu hususlar su sıkıntısının gerçek sebepleri olması açısından biraz cılız kalmaktadır, çünkü Tarımsal sulama Karamada her dönemde yapılmakta ve sıcaklıkların da geçmiş senelere göre öyle abartılacak bir yanı bulunmamaktadır. Depreme gelince Akdeniz de deprem yalnız bu sene olmuş değildir. Buralarda sürekli deprem olayları olmakta hatta geçmiş yıllarda daha şiddetli depremlerde olmuştur. Kendi kendimize bahaneler üreteceğimize bu sıkıntının gerçek sebeplerini bulmalı, ona göre gerekli tedbirleri almalıyız. Çünkü yağış bakımından bu sene bol yağışlı geçtiğinden tarım arazisi sulamasında daha az su kullanılmıştır.


Kuraklıktan ve yukarda belirtilen diğer nedenlerden dolayı bu kesintilerinin yapılması kafalarda soru işareti bırakmaktadır. Bence bu nedenlerin yanında başka Sebeplerinde olması gereklidir. Çünkü bu su kaynakları ve su çıkışları 24 saat yetkililer tarafından izlenmekte, Yani bu olayın aniden gözlemlenmesi ve gerçekleşmesi mümkün değildir. Bir günde Karaman’da ne kadar su tüketildiği ve ne kadar su elde edildiği bilinmektedir. Eğer böyle bir azalma olmuş olsa bu sıkıntı ortaya çıkmadan gerekli tedbirler alınır ve gereği yapılır. Bu tedbirleri almak çok kolaydır. Çünkü Karaman belediyesi geçmişte bu tedbirleri ve uygulamaları yapmıştır. Ama gerçekten durum açıklandığı gibi ise Karaman Belediyesinin içinde bu basit gözlemi ve hesaplamayı yapacak personel yok mu? Varsa bunlar Yandaş olmadıklarından dolayı görevden alınıp başka yerlere sürgün mü edildi? Eğer yok ise Karaman Belediyesine bunca personel alınırken böyle bir personelin alınmamasında da suçlu bu idarecilerdir. Bilgili personel varda başka birime gönderilmiş ise de yine suçlu Belediyeyi idare eden ve burada sözü geçenlerdir. 


Çünkü son zamanlardaki bu su kesintileri insanları mağdur etmekte ve sıkıntıya sokmaktadır. Su verildiği zamanlarda da tazyik olmadığından çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi birçok ev aletini çalıştıramamakta ve kombilerin çalışmaması ve güneş enerjilerine su çıkmaması sebebiyle vatandaş sıcak suya hasret kalmaktadırlar. Bundan dolayıdır ki belediye yetkilileri vatandaşı gerçek neyse açıklayarak aydınlatmalıdır. Böylece yöneticiler üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmiş olur. Vatandaş da gerçekleri öğrenerek nasıl hareket edeceğini planlamalı ve ona göre tedbirini almalıdır. Çünkü su bir zaruri ihtiyaç maddesi ve yaşam kaynağıdır. Susuz bir hayat olmayacağı gibi yaşamda olmaz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum