Teklif komisyonda kabul edildi, ihtiyat akçesi nedir

Merkez Bankası ihtiyat akçesine ilişkin değişikliği öngören kanun teklifi Plan ve Bütçe..

Teklif komisyonda kabul edildi, ihtiyat akçesi nedir
Editör: Karamanca
11 Temmuz 2019 - 22:36




Merkez Bankası ihtiyat akçesine ilişkin değişikliği öngören kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Kanun teklifinde, Varlık barışı altı ay daha uzatılacak. Merkez Bankası Kanunu’nda değişiklik yapılarak son yılın karından ayrılan kısmı hariç olmak üzere ihtiyat akçesi Hazine’ye devretme imkanı veriyor. Merkez Bankası talepleri gerçek ve anlık olarak karşılanacak. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymetler 31.12.2019 tarihine kadar getirilmesi halinde bu varlıklar serbestçe tasarruf edilebilecek. Sosyal Güvenlik Kanunu yurt dışında yaşayıp kesin dönüş yapanlar veya ölenler için değişiklikler öngörüyor. Yurt dışına çıkış harcı 50 TL’ye çıkarılacak. Milli Saraylar personeli ile ilgili düzenleme yapılıyor.

Yeni kanun teklifinde, Merkez Bankası’nın birikmiş 46 milyar lira tutarındaki ihtiyat akçesinin bu yıl bütçeye aktarılması yer alıyor. Bu gelişmenin ardından ihtiyat akçesi nedir sorusuna vatandaşlar cevap aramaya başladı. bir diğer adı da yedek akçe. İhtiyat akçesi, ekonomi literatüründe; firmaların öngörülemeyen durumlara karşı hazırlıklı olmak için ayırdıkları likidite olarak tanımlanıyor.

1211 sayılı TCMB Kanunu'nun 59. ve 60. maddeleri ile 3182 Sayılı Bankalar Kanunu'nun 32. maddesi gereğince ayrılmış bulunan ihtiyat akçeleri ile 2791 ve 3094 sayılı Kanunlar gereği oluşturulan yeniden değerleme fonlarından oluşmaktadır. 

A- Adi ve Fevkalade : Adi ihtiyat 1211 sayılı TCMB Kanunu 60. maddesi gereği safi karlardan
ayrılan % 20'lerden oluşmaktadır. Fevkalade ihtiyat aynı kanun gereği her yılın safi karından % 6'sına isabet eden hissedarlar birinci temettüünün çıkarılmasından sonra kalan miktarın % 10'u oranında ayrılan paralardan oluşmaktadır.

B- Hususi : TCMB Kanunu'nun 59. maddesi gereği, zaman aşımına uğrayan banknotlarla eski ve bozuk banknotların TCMB'nca değiştirilmesi sırasında itibari değerleri ile TCMB'nca ödenen değerleri arasındaki farkın toplamından BSMV düşüldükten sonra kalan tutardır.

C- İlerde Vukuu Muhtemel Zarar Karşılıkları : Bankalar Kanunu 32. madde gereğince bankalar
yıllık safi karlarının %5'ini ödenmiş sermayeleri tutarına ulaşıncaya kadar "Muhtemel Zararlar Karşılığı" olarak ayırarak bu hesapta tutmak zorundadırlar. TCMB 1990 yılı sonunda ödenmiş sermayesi tutarına ulaştığından 1991 yılından bu yana karşılık ayrılmamaktadır.

D- Değer Artış Fonu : 2791 ve 3094 sayılı kanunlar gereği Bilançonun Aktifinde kayıtlı
gayrimenkuller (arsa hariç) ile demirbaşların yeniden değerlemeye tabi tutulması nedeni ile meydana gelen değer artış tutarını göstermektedir.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum