Nizam, Yüzde 50 Büyüme Hedefliyor!

3. sayısı çıkan Karamanca Aktüel Dergisi'ne ropörtaj veren Nizam Tavukçuluk yetkilisi Ahmet Sonkur %50 büyüme hedeflediklerini söyledi. Röportajın tamamı bu haberde...

Nizam, Yüzde 50 Büyüme Hedefliyor!
Editör: Karamanca
09 Nisan 2018 - 11:51




Dergimizin bu ayki röportaj konuğu; ‘İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın’ anlayışına, Milliyetçi ve muhafazakâr yaşam tarzına sahip, genç yaşta başarıyı yakalamış birisi. Karaman’daki beyaz et sektörünün önemli lokomotifi Nizam Tavukçuluk, girişimci kimliğinden taviz vermeden zirvedeki konumunu sürdürüyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2019 yılı için de büyük atılımlar belirlediklerini söyleyen, Nizam Tavukçuluk LTD. ŞTİ. yetkilisi Ahmet Sonkur ile hedeflerini konuştuk.

ahmet sonkur

Editör: Nizam Tavukçuluk ticari hayatına nasıl başladı?

Ahmet Sonkur: 1996 yılında Niğde ilinde, peş peşe açılan 14 şubesi ile beyaz et sektörüne Nizam Tavukçuluk LTD. ŞTİ. Olarak başladık. Zaten, bir şehirde 14 şubenin ardı arkasına açılması, firma olarak yatırım ve genişleme konularındaki kararlılığımız noktasında, fikrimizin net anlaşılması adına önemli bir tablo. Başlarken yatırım ve genişleme odaklı bir yol izlemeye karar verdiğimizden 2003 yılında iki kardeş (Ahmet ve İbrahim Sonkur) Karaman’a gelerek taze beyaz et satışına başladık. Firma olarak bu şehre sektörü, vatandaşın neyi isteyip neyi istemeyeceğini bilerek girdik. Dolayısı ile bu durum Karaman’da da hızlı kabul görmemize, Karamanlılarla aramızda sağlam ilişkiler kurulmasına neden oldu. Birçok şubemizin kurulması; kendi mahalle ve yol güzergâhlarında olmasını istedikleri nedeniyle halk tarafından gelen talepler doğrultusunda gerçekleşti. Neticede 2018 yılı itibariyle Karaman merkezin yanı sıra bazı ilçelerde olmak üzere 11 şube ile hizmet verir duruma geldik. Şirketimizin yönetim kurulu başkanı İbrahim Sonkur’dur.

nizam tavukçuluk

Editör: Bu sektörde markamı önemli fiyat mı?

Ahmet Sonkur: Her ikisi de tek başına yeterli gelmez, hem marka ürün hem hesaplı fiyat olmalı. Firmamız sattığı bütün ürünlerin bayiliğini almış tek firmadır. Yani, nereden ne ucuza bulursak getirip satmıyoruz, kaliteli markaların bayisi olarak sürekli o markaları satıyoruz. Bu nedenle tüketiciye her seferde alınan ürünün tadı, kalitesi ve fiyatı değişik gelmiyor. Perakende satışın yanında Devlet kurumlarımıza ve ilimizdeki elit işletmelere tedarikçilik yapan tek firmayız. Karaman’ı taze tavuk satışı ve günlük tazelikte şarküteri ürünleri ile buluşturan Nizam Tavukçuluk, ilimizdeki beyaz et satışının yüzde 70’ini karşılıyor. Elbette bu satışın ardında güven yatıyor, vatandaş güvenmediği firmadan ne satarsa satsın almıyor. Önce yerel firmanın güvenilir ve kalıcı olduğunu kanıtlaması, sonra ulusal anlamda güvenilir olduğunu kanıtlamış markalarla çalışması gerekiyor.

ahmet sonkur karaman

Editör: Firma olarak yatırım düşünceleriniz ve hedefleriniz neler?

Ahmet Sonkur: Firma olarak hiç yatırım yapmadık dediğimiz sene bile minimum 2 milyonluk yatırım yapıyoruz. Bu güne kadar iş alanında fevri adımlar atmadığımız gibi, duraklama dönemimiz de hiç olmadı. Sektör ve ürünleri kendi kendini ispatlayarak devamlı büyüyor. Çünkü biz Türkiye olarak, Türk insanı olarak hayvansal proteini yeteri kadar almıyoruz veya alamıyoruz. Bugünkünün en az iki katı kadar hayvansal ürün tüketmek zorundayız. Dolayısı ile bu yıl Ar-Ge çalışmalarının öngördüğü çerçevede yatırımlar yaparak devam ederiz ancak, 2019 yılı hedefimiz Karaman’daki şube sayımızı 16’ya çıkartmaktır. Mevcut şube sayısı düşünüldüğünde yüzde 50’ye yakın bir büyümeye tekabül eder ki, günümüz ortamında birçok firma buna cesaret edemez. Biz bu büyüme planını takvimimize aldık, her adımı takvimdeki gününde atmaya özen gösteriyoruz.

Editör: Büyüme kâr marjından mı, sektörün kar durumu nedir?

Ahmet Sonkur: Bizim sattığımız ürünlerin kâr marjları çok büyük değil. Ama satış kapasitelerimiz büyük, bu nedenle kazanç sağlıyoruz. Sektör de sadece perakende satış yapmaya odaklı konuşlanmış olsaydık, belirli dönemlerde özellikle kış aylarında satışlarda, dolayısıyla hedeflerimizde düşüş gerçekleşebilirdi. Ancak biz, perakende ve toptan satışı bir arada yürüttüğümüzden yılın her ayında tam kapasite olarak çalışıyoruz. Büyüme, planlı ve ön araştırması yapılmış adımların, vaktinde atılmasıyla mümkün olur, elbette kâr etmeden olmaz.

Editör: Peki, vatandaş neden Nizam’ı tercih etmeli?

Ahmet Sonkur: Başladığımız yıldan itibaren sürekli ifade ettiğimiz gerçek şudur ki, kalite her yönüyle kontrol altında olmalı. Bizim sattığımız piliçler, bayisi olduğumuz firmaya ait kendi tesislerimizde ürettiğimiz yemlerle beslenir. Yem üretimimizin her aşaması büyük bir titizlikle denetlenir. Kesinlikle hormon içermez. Sağlıklı ve kaliteli piliç etine ulaşabilmek için kuluçkalık yumurta, civciv ve canlı piliç üretimlerinde veteriner hekimlerimiz ve ziraat mühendislerimiz gereken özeni gösterirler. Beypiliç ürünlerinin tümü, ISO 9001: 2000 kalite belgesine sahiptir.

Piliç etlerimiz steril ortamlarda, veteriner hekimlerimiz ve gıda mühendislerimiz kontrolünde, son derece sağlıklı ve hijyenik olarak üretilir. Kesinlikle antibiyotik içermez. Beypiliç, ham-maddenin temininden tüketim aşamasına kadar olan üretim zincirinde gıda güvenliğinin garanti altında olduğunu kanıtlayan ve uluslararası akreditasyon özelliğine sahip HACCP kalite belgesini alarak sektöründe bir ilke imza atmıştır. Özel olarak ambalajlanmış ürünlerimiz soğuk zincir bozulmadan, frigorifik araçlarımızla, en uygun koşullarda ilimizdeki satış noktalarına ulaştırılır. BURGER KING, POPEYES, ARBYS, LITTLE CAESARS, SBARRO markalarının kendilerine özgü piliç ürünleri de Beypiliç tarafından üretilmektedir. Beypiliç tarafından, yemden kesim aşamasına kadar geçen evrelerde uygulanan en üst seviyede biyogüvenlik önlemleri sayesinde her ürün sofranıza aradığınız sağlıkla ulaşır. Karaman’a yüzde yüz sağlıklı pilici sunduğumuzu biliyor ve her ürünümüze sonuna kadar güveniyoruz, işte bu yüzden tercih ediliyoruz.

Editör: Firmanıza artı değer katacak başka neler yaparsınız?

Ahmet Sonkur: Yakın zamana kadar firmaların performansları ne kadar ciro yaptığı, ne kadar kâr ettiği ve finans verileri ile değerlendirilirdi. Artık bunlar şimdi eskisi kadar sorgulanmıyor. Öte yandan reklam çalışmaları da bilinilirliği artırır ancak, toplumun sizi benimsemesini, değerli görmesini ve sevmesini tam anlamıyla sağlamaz. Bu nedenle firma olarak, Karamanlı hemşerilerimizle ticaret yapmanın yanında, ortak yaşama dair projelerde bir araya gelmeye özen gösteririz. Sosyal sorumluluk diyebileceğimiz türden projelere destek vererek, vatandaşımızın bizi benimsemesini, toplum içinde yararlı bir unsur olarak görmesini sağlamaya çalışırız. Bu durum vatandaşların yanı sıra çalışanlarımızın da ciro hırsıyla hareket eden bir firma olmadığımızı idrak etmelerini ve aidiyetlerinin artmasını sağlar. Geçtiğimiz aylarda As Organizasyon aracılığıyla arka arkaya gerçekleştirdiğimiz, halkın ücretsiz izleyebildiği tiyatro günleri, bu projelerden sadece biridir. Firmaların uzun dönemdeki başarı ve değer artırımları, faaliyet gösterdikleri toplumla uyum içerisinde olmalarıyla bağlantılıdır.

Editör: Ticaret haricinde neler ilginizi çeker?

Ahmet Sonkur: Sosyal projelerin yanında, kültürel etkinliklere, özellikle yöresel şenliklere katılmaya çalışırım. Aynı zamanda, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlere yönelik çalışmaları önemsiyorum. Bu nedenle Genel Başkanlığı’nı Mustafa Kılıç’ın yaptığı yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren Türk Gençlik Teşkilatı’nın (TGT) Karaman Bölge Başkanlığını yürütüyorum.


YORUMLAR

  • 0 Yorum